środa, 24 kwietnia 2013

Leniwe gołąbki



 Leniwe gołąbki. Nie dlatego, że nie lubię zawijać tradycyjnych:) Po prostu bardzo nam smakują.


500g mięsa wieprzowego mielonego
1 cebula,
100g ryżu
300g drobno poszatkowanej kapusty
1 jajo
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, majeranek
2 łyżki mąki do obtoczenia
Olej do smażenia
500ml przecieru pomidorowego
garść liści bazylii



Cebulę bardzo drobno posiekać. Ryż ugotować na półtwardo. Do mięsa dodać ryż, cebulę, kapustę, jajo, doprawić do smaku, wymieszać.
Formować okrągłe kotlety, obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na oleju. 
Przecier pomidorowy doprawić do smaku.  Podsmażone kotlety zalać przecierem pomidorowym, dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec duszenia dodać bazylię.

4 komentarze:

Drukuj