wtorek, 7 maja 2013

Zupa-krem z dyni



Dynia wiosną? brzmi jak podróż w czasie:)
Jesienią bardzo często robiłam tę zupę. Tak nam smakowała, że zamroziłam pure z dyni, by móc delektować się jej smakiem poza sezonem.
Polecam!

Składniki:
500 g dyni lub pure z dyni
1 duży ziemniak
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1,5 litra bulionu drobiowego
3 łyżki oleju/oliwy
szczypta imbiru
sól, pieprz
1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
100 ml śmietany
grzanki

Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę w talarki. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w dużą kostkę. Do gotującego się bulionu dodać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej, dodać dynię, obsmażyć z każdej strony, zalać do połowy bulionem i dusić pod przykryciem (ok. 10-15minut). Miękką dynię dodać do garnka z bulionem, zmiksować wszystko, dodać imbir, skórkę pomarańczy, doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować.
Podawać z kleksem śmietany i grzankami.

Jeśli wykorzystujemy pure z dyni - dodajemy go do zmiksowanych warzyw, mieszamy i zagotowujemy jeszcze raz, doprawiamy do smaku. 

3 komentarze:

  1. My taką zupkę posypujemy jeszcze prażonymi pestkami dyni, fajnie chrupie w zupce.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj