piątek, 14 czerwca 2013

Owsianka z bakaliami

Owsianka na śniadanie - przysmak czy zmora dzieciństwa?:) W moim przypadku zdecydowanie jedno z ulubionych dań. Zdrowa, pożywna, a z dodatkiem bakalii smakuje wyśmienicie. Kto się skusi?;)

Czy wiecie, że owies był jednym z pierwszych zbóż, które uprawiano już w XVIII w p.n.e. Ziarna owsa są najbogatsze w białko i zestaw aminokwasów, zawierają witaminy grupy B, magnez, żelazo i błonnik.



1 szklanka mleka
3 łyżki płatków owsianych górskich
po kilka sztuk suszonych moreli, śliwek, po łyżce rodzynków i żurawiny (użyłam bakalii Kresto)

Mleko zagotować, dodać płatki, rodzynki, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając ok. 5-8 minut.

2 komentarze:

Drukuj