wtorek, 1 października 2013

Chrupiąca marynowana papryka z czosnkiem

 Sezon paprykowy trwa. Na targu pełno różnych jej odmian, do wyboru do koloru:) Papryka marynowana to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Polecam!



2  kg papryki różnych kolorów
1 litr wody
1 płaska łyżka soli
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 główki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego, gorczyca
1 łyżeczka oleju na słoik

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić, na minutę zanurzyć we wrzącej wodzie i natychmiast przelać zimną wodą.
Wodę, cukier, sól i miód zagotować, wlać ocet, zagotować ponownie.
Czosnek obrać.
Do słoików włożyć czosnek, ziele angielskie i gorczycę. Paprykę ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą. Do każdego słoika dodatkowo wlać po łyżeczce oleju. Słoiki zakręcić, pasteryzować 10 minut.

1 komentarz:

Drukuj