wtorek, 5 listopada 2013

Babka ziemniaczana


Ciężka, treściwa, aromatyczna i bardzo sycąca babka z ziemniaków. Kiedyś często robiła ją moja babcia, zajadaliśmy ją od razu z pieca, popijając mlekiem.
Potrawy z ziemniaków są szczególnie popularne w Białorusi, a mieszkańców z tego powodu nazywają "bulbiaszami" (бульбяшы, z białoruskiego "бульба" - ziemniaki).
W kuchni polskiej babka ziemniaczana jest również znana, ma nawet swoje święto, które co roku obchodzą mieszkańcy Supraśla w woj. podlaskim.

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
2 jaja
2 cebule
1 łyżka mąki
200g wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
1 garść świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
Olej do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule brać, połowę jednej również zetrzeć i wymieszać z ziemniakami, resztę pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać cebulę, posiekany czosnek, smażyć razem na złoty kolor.
Do ziemniaków dodać jaja, mąkę, sól, przyprawy, boczek z cebulą, wymieszać.
Formę (u mnie o średnicy 20cm) wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec godzinę w temp. 200st.C, następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec kolejne 30 minut.
Podawać z surówką z kapusty, kiszonym ogórkiem, śmietaną - wg upodobania;)
Babkę można następnego dnia odgrzewać na patelni, pokrojoną w grubsze plastry.

Przepis opublikowany w Przyślij Przepis wydanie Specjalne 01/2014

1 komentarz:

  1. Babka ziemniaczana to przepyszne wspomnienie mojego dzieciństwa. Dane mi było ją spróbować gdzieś gościnnie, bo w naszej rodzinie nikt tego nie robił. Chętnie by się to próbowanie powtórzyło, ale co zrobić, jak talentu kulinarnego natura poskąpiła...
    Coś pięknego... Coś smakowitego... :)))

    OdpowiedzUsuń

Drukuj