niedziela, 10 listopada 2013

Karkówka w kiszonej kapuście


Karkówka w kiszonej kapuście
Czasem mam ochotę na coś treściwszego. Tym razem wybór padł na karkówkę zapiekaną w kapuście. Coś pysznego!

Karkówka w kiszonej kapuście

Składniki:
4 grube kotlety z karkówki
1 cebula
500g kiszonej kapusty
olej do smażenia
sól, pieprz, kolendra, majeranek
szczypiorek do posypania

Kotlety rozbijamy (ale nie za cienko), obsmażamy z obu stron na patelni.
1/3 część kapusty układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na kapustę wykładamy karkówkę, doprawiamy do smaku. Na oleju, na którym smażyła się karkówka, podsmażamy pokrojoną cebulę i wykładamy ją na mięso. Na wierzchu wykładamy resztę kapusty.
Na patelnię wlewamy ok 100ml gorącej wody, łopatką zbieramy przypalone kawałki cebuli i zalewamy tą wodą kapustę.
Naczynie przykrywamy fiolą aluminiową lub przykrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok godziny w temp. 180st.C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia zdejmujemy przykrywkę, by kapusta ładnie się przypiekła.
Po upieczeniu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, podajemy z ziemniakami.
Smacznego:)
Karkówka w kiszonej kapuście

6 komentarzy:

  1. Pyszności! :) Muszę jak najszybciej wypróbować ten przepis. Jak tak przeglądam stronę to na pewno znajdę też inne wspaniałe przepisy.
    Pozdrawiam! :) http://mama-dietetyk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno będę odwiedzać. Dzisiaj zrobiłam chłopski garnek i wyszedł przepyszny :D
    Pozdrawiam! :)
    http://mama-dietetyk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Tym bardziej się cieszę, że smakował!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj