niedziela, 24 listopada 2013

Pizza z brokułami i sosem śmietanowym


Pizza... każdy ma swoją ulubioną: na cienkim lub grubym cieście, z salami, tuńczykiem, oliwkami, czosnkiem, wegetariańską, meksykańską, ostrą... Nie sposób wymienić wszystkich rodzajów:)
Ja zdecydowanie wolę cienkie, wypieczone ciasto, a dodatki to akurat kwestia nastroju i (chyba) pogody.
Tym razem "by zadowolić każde podniebienie", zrobiłam aż 2. Każda różna. Zacznę może od pizzy z brokułami i sosem śmietanowym. Jest przepyszna!
Kilka słów jeszcze o cieście - zrobiłam go wczoraj, wstawiłam do lodówki do powolnego wyrastania w chłodzie, a po wyjęciu z lodówki jeszcze przez 2 godziny dziś ogrzewało się w kuchni. Jest mięciutkie, elastyczne, dające się rozciągać w powietrzu:) Bardzo fajnie się z nim pracuje.
Pizzę piekłam ok 7 minut w 250st.C. Nie mam kamienia, ale i na blaszce udała się wyśmienita!
Kto ma kamień do pizzy, niech koniecznie spróbuje tej wersji ciasta.
Polecam!

Składniki:

100ml letniej wody
150g mąki typ 650 (1 szklanka minus 1 łyżeczka)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki suchych drożdży (lub 5-7g świeżych)
1 łyżka oliwy z oliwek

dodatki:
brokuły, papryka, czerwona cebula, oliwki, ser typu feta, ser żółty, oregano
sos:
3 łyżki śmietany (22-30%)
50g startego sera śmietankowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Ciasto: sol, cukier, drożdże wymieszać z mąką, wlać wodę, wyrobić ciasto, odstawić na ok 10 minut, znowu wyrobić, dodając oliwę z oliwek. Jeśli będzie mocno się kleiło do rąk, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią, wstawić do lodówki na min. 24 godziny. Wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem.

Sos: śmietanę wymieszać ze startym serem, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku.

Ciasto wyjąć z miski, położyć na stolnicy, wysypanej mąką, delikatnie rozciągać, formując krąg o średnicy ok 25-30cm. Położyć na blaszce, ciasto posmarować sosem, wyłożyć dodatki, posypać serem.
Wstawić do nagrzanego do 250st.C piekarnika, piec ok 7 minut.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Co to jest ser śmietankowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to jest ser śmietankowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser śmietankowy to taki biały, zazwyczaj w formie walca. Można go kroić w plastry (firmy przykładowe: arla, warmia, piaski).
      Można go zastąpić 2 łyżkami mascarpone, sos będzie bardziej kremowy.

      Usuń

Drukuj