wtorek, 31 grudnia 2013

Ciasto marchewkowe z gruszką





Myślę, że nie tylko miłośnicy marchewkowego ciasta będą zachwyceni. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, niezbyt słodkie, takie jakie lubimy najbardziej. Krem na bazie serka śmietankowego rozpływa się w ustach i dodaje ciastu elegancji. Polecam!

Składniki:
1 szklanka mąki
2/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
0,5 szklanki oleju rzepakowego
2 jaja
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
2 gruszki (najlepiej odmiany "konferencja")
Krem:
200g serka śmietankowego lub homogenizowanego naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny 
1 łyżka śmietany (jeśli używamy serka śmietankowego)
Strata marchewka do dekoracji

Jaja roztrzepać z cukrem, dodać olej i wymieszać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, cynamonem, zmiksować z jajami, dodać marchewkę, wymieszać. Formę (o średnicy 22cm) wyłożyć papierem, przelać ciasto. Gruszki obrać, przekroić na pół, każdą połowę wzdłuż na 3 części. Na wierzchu ciasta ułożyć gruszki. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 40-50 minut w temp. 170st.C (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudzić na kratce.
Krem: serek zmiksować z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Krem wyłożyć na wierzch ciasta, udekorować startą marchewką. 
Smacznego:)

1 komentarz:

Drukuj