piątek, 13 grudnia 2013

Lekah - żydowski miodownik




Lekah to tradycyjne ciasto żydowskie, przygotowywane na Rosz ha-Szana (Nowy Rok, przypadający we wrześniu lub październiku). 
Ciasto jest niezwykle aromatyczne, esencjonalne, miodowo-korzenne w smaku, ale przy tym miękkie i wilgotne. Z powodzeniem może zastąpić świąteczny piernik albo po prostu osłodzić chłodne zimowe dni. Lekah jest też swego rodzaju sprawdzianem cierpliwości, bowiem po upieczeniu musi leżakować 2-3 dni, a ponieważ jest bardzo aromatyczne, wręcz kusi, by zjeść je jeszcze na ciepło;) Warto jednak pozwolić ciastu "dojrzeć", bo wtedy nabierze aromatu i będzie jeszcze lepsze.
Polecam!

Składniki:

1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
75g brązowego cukru
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki płynnego miodu
100ml oleju rzepakowego
3 jaja
100ml soku jabłkowego(lub pomarańczowego)
50g orzechów włoskich
100g rodzynków

Wymieszać osobno suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jaja z cukrem, dodać miód, olej i sok, wymieszać i wlać do suchych składników. Wymieszać dokładnie, dodać posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem keksówki (11x30cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około godziny w temp 170st.C do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wystudzić na kratce, owinąć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej do leżakowania na 2-3 dni.
Przed podaniem można ciasto udekorować czekoladą, orzechami bądź posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Ale on musi pysznie smakować i pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. miodowe smaki to moje smaki, zdecydowanie ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. będę musiała wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo polecam, u nas pewnie będzie jako jeden ze świątecznych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj