środa, 11 grudnia 2013

Pasztet świąteczny





Każdy przed Świętami planuje, co pojawi się na stole ku zachwytowi domowników i gości. Nie jestem wyjątkiem, również mam już listę dań do zrobienia:) Wśród tych potraw jest też pasztet. Sposób przygotowania tego pasztetu różni od tradycyjnego - mięsa nie gotuję, tylko duszę z przyprawami, grzybami. A dodatek słodkiego wina i koniaku dodatkowo wzbogaca jego smak. Bardzo polecam!

Składniki:
1/2 kg wieprzowiny (łopatki, szynki)
400g podgardla wieprzowego
400g filetu drobiowego
300g wątróbki drobiowej
2 duże cebule
1 łyżka ziarenek jałowca
1 łyżeczka ziaren pieprzu
garść suszonych grzybków
2 liście laurowe
2 czerstwe kajzerki
100ml słodkiego deserowego wina (np. Porto)
3 jaja
75ml koniaku
Pęczek szczypiorku (można pominąć)
sól
Smalec do smażenia i smarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Mięso (oprócz wątróbki) umyć, pokroić w dość spore kawałki. Cebule obrać, przekroić na pół. Grzyby namoczyć na ok. 20 minut. W dużym rondlu roztopić 2 łyżki smalcu, włożyć mięso, obsmażyć z każdej strony na rumiano, dodać cebule, przyprawy, grzyby, podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu 1,5godziny. W trakcie duszenia należy co jakiś czas podlewać gorącą wodą, by się nie przypaliło. Dodać wątróbkę, dusić jeszcze 30 minut.
Ostudzić.
Kajzerki polać sosem z mięsa i winem. Razem z mięsem zemleć 3 razy, dodać koniak, jaja, pokrojony szczypiorek, sól, wymieszać.
Foremkę ( 10x25) wysmarować smalcem, posypać bułką tartą, wyłożyć pasztet. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temp. 180st.C. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego:)


p.s. zamiast szczypiorku można dodać pistacje, drobno pokrojone suszone pomidory lub śliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj