środa, 22 stycznia 2014

Chleb żytni



Obok świeżo upieczonego chleba nikt nie przejdzie obojętnie. Jego zapach jest tak wspaniały, że pozostaje zakodowany w pamięci przez całe życie, kojarząc nam się z domem, ciepłem, rodziną.
Kilka lat temu wyhodowałam zakwas, na którym piekłam chleb dość często: wieloziarnisty, razowy, pszenno-żytni.
Teraz postanowiłam powrócić do tego zajęcia. Stary zakwas w postaci wysuszonej cierpliwie czekał przez te lata w lodówce, by wreszcie zostać wskrzeszonym. Zaopatrzyłam się w mąkę żytnią, wyciągnęłam zakwas, rozpuściłam go w wodzie, wymieszałam z mąką, przykryłam gazę i czekałam... Mijały minuty, godzina, dwie... aż wreszcie za szkiełkiem słoika zobaczyłam pęcherzyki powietrza - żyje! Pan Zakwas żyje! Później było dokarmianie, czekanie i znowu dokarmianie. Po trzech dniach stwierdziłam, że już czas. Postanowiłam, że to będzie chleb żytni. Naturalny, na samym zakwasie, lepki, treściwy - najlepszy... 

Pół godziny temu wyciągnęłam go z piekarnika. Mój Chleb! Nie mogę się powstrzymać... Wiórki masła rozpuszczają się na jeszcze ciepłej kromce, odgryzam kawałek... chrupiąca skórka, przepyszny! Komu, komu?;)
Na inne chleby zapraszam za jakiś czas, gdyż zabawę w piekarza zamierzam kontynuować;)

Składniki:

zaczyn:
3 łyżki zakwasu żytniego
100g mąki żytniej (użyłam typ 720)
150 ml wody

ciasto:
cały zaczyn
450g mąki żytniej (typ 720)
300ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
garść ziaren słonecznika
olej do posmarowania formy
otręby lub bułka tarta do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem składniki na zaczyn wymieszać, przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.
W dniu pieczenia: do zaczynu dodać wodę, wymieszać, wsypać mąkę, sól i miód, wyrobić ciasto. Ciasto jest gęste i klejące, więc do wyrabiania lepiej użyć haków miksera. Ciasto wyłożyć do posmarowanej olejem i wysypanej otrębami (lub bułką tartą) foremki o długości ok 30cm, wierzch wyrównać mokrą łyżką, posypać ziarnami słonecznika.
Kawałek folii spożywczej natłuścić olejem, przykryć foremkę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 2-2,5h). Gdy ciasto wypełni całą foremkę, zdjąć folię, ciasto wstawić do nagrzanego do 230st.C piekarnika, wnętrze piekarnika zbryzgać wodą, piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180st.C i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, przykryć lnianą ściereczką i ostudzić na kratce.
Smacznego!


ładnie rośnie;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj