wtorek, 14 stycznia 2014

Rogale z makiem



Kolejne rogaliki z makiem. Tym razem na zwykłym drożdżowym cieście, mniej pracochłonne, bez kilkukrotnego wałkowania i chłodzenia. Ale niech nikogo to nie zmyli - są równie pyszne:) Wypieki z makiem kojarzą się mnie wyłącznie z zimą, gdyż latem bardzo rzadko sięgam po taki rodzaj nadzienia. Natomiast ciasto drożdżowe uwielbiam, szczególnie ciepłe (wiem, wiem, ponoć ciepłego jeść nie można). Za oknem zrobiło się odrobinę chłodniej, zatem rogala w dłoń, kubek ciepłej herbaty w drugą rękę i pod kocyk z książką:) 



Ciasto:
1 szklanka mleka
30g drożdży
3 szklanki mąki
2 jaja + 2 żółtka
50g masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki oleju

Nadzienie makowe:
200 g maku mielonego (użyłam BackMit)
200ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 białka
kilka kropli esencji migdałowej
100g rodzynków i orzechów (włoskich, laskowych lub migdałów)

cukier puder do posypania

Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wchłonięcia mleka. Dodać cukier, esencję, rozdrobnione orzechy i rodzynki. Wymieszać na jednolita masę. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą makową.

Ciasto: Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
2 jaja i żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać resztę mleka, esencję waniliową, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, w trakcie wyrabiania dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm na kształt koła, pokroić na trójkąty, jak tort. (Proporcje boków trójkątów muszą być ok.1:2,5). Nakładać łyżeczkę masy makowej i lekko rozsmarować ją do środka, zwinąć rogalik, lekko zaokrąglając kształt. Wyłożyć na blachę, posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w 180st.C. Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem. 
Smacznego:)
rosną w piekarniku "jak na drożdżach":)

1 komentarz:

Drukuj