czwartek, 16 stycznia 2014

Serowe oponki



Dla tych, którzy nie mogą się doczekać Tłustego Czwartku, oraz dla tych, którzy nie liczą kalorii w karnawale:) Oponki serowe - szybkie, proste, a jakże smaczne! Delikatnie chrupiąca skórka (zmięknie, gdy trochę poleżą), mięciutkie wnętrze - każdy je pokocha:) Można usmażyć je również w wersji pączkowej, robiąc kulki, które podczas smażenia same odwracają się w rondelku. Takie czary-mary:) 
Polecam!

Składniki:
300g twarogu
1 łyżka cukru
2 nieduże jaja
1-1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka esencji waniliowej
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Twaróg rozetrzeć z cukrem, dodać esencję i jaja, wymieszać, wsypać mąkę (1 szklanka) przesianą z sodą, wyrobić ciasto w razie potrzeby podsypując pozostałą mąką. Ciasto powinno być miękkie i luźne, ale nie klejące się do rąk.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć na dłoni, zrobić po środku dziurkę. Oponki smażyć z obu stron w rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Ale bym zjadała takie oponki, wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, wspaniałe. Idealne na karnawał :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idę w stronę kuchni i będę czarować oponki!.Piękne!.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serowe oponki, też mam na nie swój sprawdzony ulubiony przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za słowa uznania:)
    serowe oponki czy pączki to najszybszy chyba deser, sprawdza się gdy goście dzwonią już do drzwi:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj