poniedziałek, 17 marca 2014

Kuskus z papryką i selerem


Moda na kaszę trwa. Choć w sumie u nas zawsze były obecne na stole: na śniadanie mama robiła owsiankę, ryż na mleku, gryczana często towarzyszyła gulaszowi, jaglaną lub jęczmienną z pieca zajadaliśmy u babci. Dziś często wracam do kasz, bo są zdrowe. 
Tym razem proponuję kuskus z papryką, selerem i serem. Smakuje wyśmienicie! Tylko czy kuskus to jeszcze kaszka czy już makaron?;)

Składniki:
3/4 szklanki kuskusu
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (użyłam Kamis)
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
0,5 słodkiej papryki
2-3 łodygi selera
2 łyżki startego sera (parmezan, grana padano)
sól do smaku
1 łyżka masła klarowanego

Bulion zagotować, wymieszać z sokiem z cytryny. Kaszkę wymieszać z suszonymi pomidorami, posolić, zalać wrzącym bulionem, przykryć i odstawić na ok 5-7 minut. Po tym czasie kaszka powinna napęcznieć i wchłonąć cały płyn.
Paprykę opiec nad ogniem, włożyć do woreczka, po ok 5 minutach wyjąć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Seler pokroić w nieduże kawałki.
W rondelku rozgrzać masło, dodać seler i paprykę, zeszklić.
Do warzyw dodać kaszkę, wymieszać, ew. doprawić do smaku.
Przed podaniem posypać startym serem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj