niedziela, 9 marca 2014

Pizza z żurawiną


 
Ciasto robię tylko z tego przepisu na pizzę - jest najlepsze, cienkie i chrupiące, które można upiec nawet bez kamienia. Na osobną uwagę zasługuje nadzienie, które podbiło nasze podniebienia: wędzony ser, boczek i żurawina. Obłędne połączenie smaków!
Ciasto zrobiłam z podwójnej porcji, wyszły mi 2 duże pizze. Jedna właśnie z żurawiną, a druga z sosem śmietanowo-czosnkowym i brokułami . Również pyszna. 
Polecam:)

Składniki:
ciasto:
100ml letniej wody
150g mąki typ 650 (1 szklanka minus 1 łyżeczka)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki suchych drożdży (lub 5-7g świeżych)
1 łyżka oliwy z oliwek

dodatki:
100g plasterków wędzonego surowego boczku
100g oscypka (lub innego wędzonego sera)
1 kulka mozzarelli
50g sera żółtego
1 cebula
1/4 słodkiej papryki
3 łyżki żurawiny ze słoika
oregano

sos:
200g przetartych gęstych pomidorów (opcjonalnie: 2 łyżki koncentratu i 100ml wody)
1-2 ząbki czosnku
garść świeżych liści bazylii lub 1 łyżka suszonych
sól, pieprz do smaku

Ciasto: sol, cukier, drożdże wymieszać z mąką, wlać wodę, wyrobić ciasto, odstawić na ok 10 minut, znowu wyrobić, dodając oliwę z oliwek. Jeśli będzie mocno się kleiło do rąk, podsypać odrobiną mąki. Ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią, wstawić do lodówki na min. 24 godziny. Wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem.

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku.

Ciasto wyjąć z miski, położyć na stolnicy, wysypanej mąką, delikatnie rozciągać, formując krąg o średnicy ok 30cm. Położyć na blaszce, ciasto posmarować sosem, wyłożyć dodatki: pokrojoną w piórka cebulę, paski papryki, cienkie plasterki boczku, plastry mozzarelli i oscypka, na ser położyć żurawiny, posypać tartym serem i oregano.
Wstawić do nagrzanego do 240st.C piekarnika, piec ok 7-10 minut.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Takiej pizzy to ja jeszcze nie jadam, musi być pyszna .

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta z żurawiną jest bardzo kusząca. Uwielbiam smak wędzonego boczku na pizzy. Ta Twoja będzie kolejna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żurawina, boczek, ser - trochę po góralsku, ale niezwykle smacznie;)

      Usuń

Drukuj