poniedziałek, 3 marca 2014

Ziemniaki z patelni

 

Smażone ziemniaki - klasyka z rodzinnego domu. W Białorusi ziemniaki to drugi chleb, potraw z nimi w roli głównej jest mnóstwo, od placków, babki, kiszki, cepelinów, kołdunów po bardziej wykwintne, jak tarta ziemniaczana na słodko.
Smażone ziemniaki są proste w przygotowaniu, a składniki znajdziemy w każdym domu. Zatem pomysł na szybki obiad już macie;)
Polecam!

Składniki (na 1 porcję):
2 duże ziemniaki
1 mała marchew
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 jaja
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz (użyłam Kamis)
szczypiorek

Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w cienką słomkę, marchew w półtalarki, cebulę w piórka, czosnek posiekać drobno. Warzywa wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć pokrojone warzywa, smażyć do zarumienienia, odwrócić, zarumienić, odwrócić. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć ok 7-10 minut, czas od czasu mieszając. Gdy ziemniaki będą miękkie, doprawić do smaku, odgarnąć na boki. Na środek patelni wbić jaja, posolić, posypać pierzem, szczypiorkiem, przykryć i smażyć aż białko się zetnie.
Zawartość patelni delikatnie zsunąć na talerz, żeby żółtka się nie rozlały. Podawać z kiszonym ogórkiem, mizerią, surówką z kapusty.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj