niedziela, 6 kwietnia 2014

Babka migdałowa (najlepsza)

 
RE-WE-LA-CJA! Cudowna babka migdałowa! Wilgotna, mięsista (o ile o babce można tak powiedzieć:), ale jednocześnie mięciutka, lekka i puszysta. Z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, a przy tym z wyraźnym smakiem migdałów. Od chwili jej upieczenia i spróbowania stała się moją ulubioną babką (na równi z cytrynową). Bardzo polecam!

Składniki:
4 jaja
150g białej czekolady
100g masła
150g tartych migdałów
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropli aromatu migdałowego lub pomarańczowego
łyżka masła i mąką krupczatka do formy

Polewa:
50g białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
Do dekoracji: kwiaty z lukru królewskiego (royal icing)


Czekoladę połamać na kawałki, roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej: miskę ustawiamy nad garnkiem z wodą, przy czym woda nie powinna sięgać miski, podgrzewamy ciągle mieszając, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Czasem czekolada może się zwarzyć, ale tym się nie przejmujemy;).
Białka oddzielić od żółtek. Lekko przestudzoną czekoladę z masłem zmiksować, dodając po jednym żółtku oraz wsypując połowę cukru. 
Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami, wsypać do masy czekoladowej, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując pozostały cukier.
Do ciasta dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać, następnie delikatnie połączyć z białkami.
Formę na babkę z kominem (o średnicy 22-24cm) wysmarować masłem, obsypać mąką krupczatką, wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st.C (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy, całkowicie ostudzić na kratce.
Polewa: Połamaną na kawałki czekoladę podgrzewać ze śmietanką do rozpuszczenia, wymieszać ze startą skórką pomarańczową.
Babkę polać polewą, udekorować. 
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Mmm, migdałowa... Pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. była przepyszna:) będzie powtórka na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka domownikom smakuje a to najważniejsze :-) Myślę jednak ,że detronizuje ją mamba marmurkowa. Następnym razem dam więcej skórki pomarańczowej i zamiast pomarańczowego olejek migdałowy. Polewa mi wyszła prawie przezroczysta nie taka jak na fotce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mamby marmurkowej nie jadłam, ale przy okazji rozejrzę się za przepisem i wypróbuję. Polewa u mnie zawsze wychodzi w kolorze białej czekolady, czekoladę kupuje wedlowską.
      Cieszę się, że smakuje!
      Radosnych Świąt!

      Usuń

Drukuj