sobota, 5 kwietnia 2014

Dorsz pieczony w papilotach

To było pyszne, chociaż wymyślone spontanicznie. Dorsz na pierzynce warzyw, zapiekany w piekarniku w papierowych łódeczkach. Soczysta, aromatyczna ryba, chrupiące warzywa... a do tego ziemniaczki... To był najlepszy dorsz, jakiego jadłam do tej pory:) Zdecydowanie do powtórki w najbliższym czasie.
Bardzo polecam!

Składniki (na 3 porcje):
400g filetu z dorsza
1 marchew
kawałek pora (10cm)
1 cukinia
100g selera
1 papryka
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
pieprz świeżo mielony
1 cytryna
2 łyżeczki tymianku
6 ziemniaków
szczypta czerwonej papryki
gałązka rozmarynu
zioła prowansalskie
3 kawałki papieru do pieczenia (ok. 30x30cm)

Filet z dorsza kroimy na 3 kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy, oprószamy roztartym tymiankiem i pieprzem. Warzywa (oprócz ziemniaków) obieramy, kroimy w cienką słomkę. Mieszamy razem, solimy, posypujemy tymiankiem.
Na każdym kawałku papieru do pieczenia skropionego po środku oliwą układamy 1/3 warzyw, na warzywach kładziemy rybę, na rybę układamy plasterki cytryny, brzegi papieru z obu stron zbieramy i zawiązujemy nitką.
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy prawie do miękkości, odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami, listkami rozmarynu, polewamy odrobiną oliwy, układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Papilotki z rybą oraz ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 20-25 minut w temp. 180st.C.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis :) dodaje do ulubionych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zamierzam to wypróbować również z inną rybą, np. z łososiem. Efektami oczywiście podzielę się na blogu:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj