czwartek, 10 kwietnia 2014

Mazurek Chopina


Ten mazurek powstał kiedyś w mojej głowie z potrzeby chwili. Przedtem nie była to obowiązkowa pozycja na naszym wielkanocnym stole. A szkoda;)
W mazurku bakaliowym połączyłam wszystkie moje ulubione smaki: kruche ciasto, wiśniowy (lub porzeczkowy) dżem, dużą ilość bakalii oraz czekoladę. Nie za słodki, bogaty w smaku, do szczęścia wystarczy mi tylko kawałek...
Zdjęcia tego mazurka już publikowałam w serwisie Przyślij Przepis. Z racji tego, iż do Wielkanocy trochę czasu zostało, pozwolę sobie je również dodać na bloga.
W moich planach jest jeszcze jeden eksperymentalny mazurek, ale o tym później, gdy pomysł zostanie zmaterializowany;)
Polecam!

Składniki:

100g masła
125g mąki
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli

nadzienie:
3 jaja + pozostałe 1 białko
80g cukru
1 łyżka mąki
150g mielonych orzechów włoskich
150g posiekanych drobno bakalii
150g gęstej konfitury wiśniowej lub smażonych wiśni

Dekoracja: polewa czekoladowa, bakalie, (lukier lub biała czekolada do napisów).

Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie: Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, następnie ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku oraz mąkę. Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać, wsypać bakalie, znowu wymieszać.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (blaszka ok. 20x32cm). Na ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową i wylać masę orzechową, wyrównać wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 minut w temp. 190 st.
Upieczony mazurek ostudzić, udekorować polewą czekoladową, bakaliami wg uznania.
© przepis autorski

1 komentarz:

Drukuj