środa, 16 kwietnia 2014

Zapiekany wieniec kiełbasy na warzywach


Biała kiełbasa szczególną popularnością cieszy się na Święta. Można ją zapiec, podać w piwnym sosie, z cebulą, w cieście francuskim... Możliwości jest dużo. A najlepsza biała kiełbaska to oczywiście swoja, domowa. Jej przyrządzenie wcale nie jest takie trudne, a efekt smakowy nieporównywalny! Pętko kiełbasy zapiekłam w piekarniku z warzywami. Soczysta kiełbasa, chrupiące warzywa - wspaniałe ciepłe danie na Wielkanoc.

Składniki:
500g parzonej białej kiełbasy (w jednym kawałku)
szczypta czerwonej papryki
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 marchewki
1/4 selera
200g strąków groszku cukrowego
pół główki brokułów
pół kalafiora
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka tymianku
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Kiełbasę naciąć od góry, posypać papryką, posmarować musztardą. Położyć na blasze,  wysmarowanej olejem.
Marchew i selera obrać, pokroić w słupki, posolić, doprawić pieprzem i tymiankiem. Rozłożyć na blasze wysmarowanej olejem. Wstawić razem z kiełbasą do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180st.C.
Brokuły i kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, razem ze strąkami groszku ugotować na parze, po ugotowaniu wymieszać z masłem. Na blachę z marchewką wyłożyć brokuły, kalafiora, strąki groszku oraz odcedzone kukurydzę i groszek. Wstawić do piekarnika, zapiekać razem jeszcze 5 minut.
Na talerz wyłożyć cześć warzyw, położyć kiełbasę i resztę warzyw. Podawać na ciepło.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Święta nigdy nie kojarzą się z lekkim jedzeniem, więc w sumie to fajny pomysł, żeby dodać tyle warzyw, na pewno to lepsza alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj