czwartek, 15 maja 2014

Gołąbki z kaszą i fetą


Kilka tygodni temu dostałam propozycję wypróbowania kilku przepisów oraz podzielenia się swoimi uwagami. Wśród nich był przepis na gołąbki z fetą. Wypróbowałam, ale (jak to ja) zrobiłam też swoją wersję - na młodej kapuście, z kaszą, szynką. W tej postaci smakowały pysznie! Ciekawy jest pomysł na obsmażenie tych gołąbków w panierce na oleju.
Polecam!

Składniki:
1 główka młodej kapusty (8 większych liści)
8 plasterków wędzonej szynki
nadzienie:
1/3 szklanki kaszy kuskus
2/3 szklanki bulionu
100g sera typu feta
1 jajo
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
sól morska ziołowa
pieprz czarny
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka masła klarowanego

panierka:
3 łyżki mąki
0,5 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
2 jaja
olej rzepakowy do smażenia

Liście kapusty obgotować we wrzątku przez 3-4 minuty, przelać zimna wodą, odkroić grube nerwy.
Kaszkę kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć i pozostawić do wchłonięcia płynu, ostudzić.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Ser pokroić w kostkę. Wymieszać razem kaszkę, cebulę, posiekany czosnek, koperek, jajo i ser, doprawić do smaku.
Na każdy liść położyć plasterek szynki, nadzienie, zwinąć gołąbki.
Gołąbki obtoczyć w mące, następnie z rozmąconym jajku, panierować w bułce wymieszanej z papryką. Smażyć z każdej strony na złoto.
Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15 minut w temp. 180st.C.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wow...świetne te gołąbki. Bardzo niecodzienne połączenie smaków. Strasznie jestem ich ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam zrobić:) naprawdę fajne w smaku, lekkie. można pokombinować z rodzajem kaszy - jaglana, gryczana, jęczmienna - z każdą będą smakować inaczej, ale równie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. no jak ja mogłam ich nie zauważyć u Ciebie. Ale ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nom, ale te Twoje ruskie chodzą za mną od wczoraj;)

      Usuń

Drukuj