poniedziałek, 19 maja 2014

Konkurs z Lubellą


2 takie zestawy są do wygrania:)

Lubicie makaron? Ja tak:)
Razem z firmą Lubella zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania mam 2 duże paczki produktów Lubella. Każda zawiera 14 różnych produktów: makarony, makarony pełnoziarniste i kasze.

Ponieważ mam 2 nagrody, konkurs będzie składać się z dwóch zadań - dla gotujących i tych mniej gotujących:)

Zadanie kulinarne (przepis + zdjęcie): należy przygotować danie z makaronem w roli głównej. Szczególnie chciałabym, żeby wykorzystany był ciekawy kształt makaronu albo podany w niecodziennej formie itp. Liczę na Waszą kreatywność! Przepisy proszę umieszczać w komentarzach pod tym postem, zaś zdjęcia wysyłajcie na maila: julianna7(małpa)o2.pl

Zadanie kreatywne: należy ułożyć wiersz o makaronie. Dodatkowym atutem będzie użycie nazwy Lubella w treści wierszyka. Wiersze proszę umieszczać w komentarzach.

Na Wasze zgłoszenia czekam do niedzieli, 25.05.2014.
Wyniki podam następnego dnia, w poniedziałek, 26.05.2014. Zwycięzców poproszę o przesłanie mi adresów do wysyłki nagród, które przekażę sponsorowi - firmie Lubella.

Nagrody są bardzo fajne, zatem do dzieła!

27 komentarzy:

  1. Produkty:
    - makaron rurki
    - brokuł (500 g)
    - 250 g piersi z kurczaka (filet)
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 łyżki śmietany
    - 50 g żółtego sera
    - oliwa z oliwek
    - przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

    Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Różyczki brokułu gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut od chwili wrzenia. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z oliwek. Ugotowany i odcedzony brokuł dodajemy na patelnie do kurczaka i smażymy razem. Do tego dokładamy rozdrobniony czosnek i śmietanę. Przyprawiamy do smaku. Smażymy około 6 minut. Wszystko dodajemy do makaronu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zgłoszenie, zdjęcie również dotarło, bardzo apetyczne!;)

      Usuń
  2. Justyna Cegiełka20 maja 2014 09:42

    Przepis na to danie ułozyłam sama, inspirowałam sie przepisami z różnych stron.


    • 0,5 kg filetu z piersi kurczaka
    Marynata:
    • 2 łyżki oleju
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka sosu worcester
    • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
    • 1 łyżeczka imbiru
    • 1 łyżeczka zmielonego kminu
    • 1/3 łyżeczki kurkumy
    • 1/3 łyzeczki chili
    • 1/2 łyzeczki soli
    • 1/2 łyzeczki brazowego cukru


    Sos
    • puszka mleka kokosowego (1 i 1/2 szklanki)
    • 8 łyzek masła orzechowego (u mnie domowe)
    • 2 łyzki soku z cytryny
    • 2 łyzki sosu worcester
    • 2 łyzeczki cukru trzcinowego
    • 1 i 1/2 łyzeczki kminu rzymskiego (kumin)
    • 1 i ½ łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/3 łyzeczki chilli
    • sól do smaku (jeśli kupujemy masło orzechowe będzie prawdopodobnie wystarczająco słone)

    1. Czosnek przecisnąć przez praske. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Dodac pokrojonego na paski kurczaka dokładnie wymieszać aby pokryc mieso (najlepiej reka). Przykryc folią, odstawić na 30 minut.
    2. Przyprawy, cukier i sok z cytryny wymieszać. Mleko kokosowe podgrzewac w garnku, kiedy będzie gorące dodac masło orzechowe i wlac mieszanke przypraw. Zmiksowac blenderem na gładką mase. Gotowac do zgęstnienia (ok 5 minut).
    3. Makaron ugotować al. dente. Kurczaka usmażyc na patelni bez tłuszczu. Makaron podawac polany sosem, na wierzch wyłożyć kurczaka. Można posypać podprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna Cegiełka20 maja 2014 09:43

      Oczywiście w składnikach powinien znajdowac sie również : makaron spaghetii Lubella :D

      Usuń
    2. dziękuję za przepis. Czekam na zdjęcie;)

      Usuń
    3. już jest zdjęcie, mail z opóźnieniem działa u mnie chyba;), dziękuję! smakowity ten sos!!

      Usuń
    4. Justyna Cegiełka20 maja 2014 16:30

      Wysłałam od razu po dodaniu wiec pewnie wina sieci :) Pozdrawiam serdecznie ! :)

      Usuń
  3. Jako "makaroniara" uwielbiam jeść makaron z przeróżnymi dodatkami. Jednak moją ulubioną kombinacją jest ta z kurczakiem i szpinakiem.

    Składniki:
    - Makaron kolanka
    - pierś z kurczaka 500g
    - szpinak świeży 6 dużych garści
    - sól, pieprz do smaku
    - śmietana 22% 3-4 łyżki
    - przyprawa do kurczaka
    - papryka słodka mielona

    Wykonanie:
    Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę, włożyć do miseczki, wsypać 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej i dobrze zamieszać. Kurczaka wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie, podsmażyć kurczaka i dodać do niego umyte liście szpinaku. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i całość zamieszać, jeszcze chwilę dusząc całość na patelni. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i podawać z kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie, wygląda smakowicie!

      Usuń
  4. Czasem wpada mi do głowy
    pomysł całkiem odlotowy
    by upichcić coś dobrego
    lecz zgoła nietypowego.

    Niecierpliwy ze mnie kucharz-
    zaraz słyszę odgłos brzucha,
    który głośno się domaga
    szybkiego degustowania.

    „Zjem makaron” - myślę sobie
    „Świetny pomysł!” - brzuch odpowie.
    Więc gdy z brzuchem mam kompromis,
    trzeba znaleźć jakiś przepis.

    Wtem dylemat wkradł się nowy,
    jaki kształt makaronowy
    w moim daniu mam przyrządzić?
    Bo Lubella u mnie rządzi!

    Mam Lubelli zapas spory -
    są spaghetti, penne, świdry,
    muszle duże są i małe,
    cannelloni i farfalle...

    Choć makaron – szybkie danie
    przez me babskie niezdecydowanie,
    czas pichcenia się wydłuży-
    kiedy wybór taki duży.

    Szukam zatem Inspiracji -
    sięgam myślą do wakacji...
    Ledwo oczy swe zmrużyłam
    już nad morzem w myślach byłam!

    By przypomnieć „smak wakacji”
    dzisiaj podam na kolacji
    pyszne muszle nadziewane,
    z dobrym sosem zapiekane.

    Wtem się znowu brzuch odzywa -
    do jedzenia pilnie wzywa.
    Ja Lubellę pałaszuję
    i się błogo rozkoszuję :-)

    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Od kilkunastu lat mam problem z córką . Ona po prostu nie je ani mięsa ryb , twarogu nic dosłownie nic . Wiecie jak to problem dla mnie – ogromny . Gotuj dwa obiady, stwarzaj dziwne dania aby tylko zjadła i były w tym składniki odżywcze potrzebne organizmowi . Naprawdę bardzo trudno.
    Dlatego dzisiaj przygotowałam coś specjalnego , coś co na pewno zje . Dużo różnych składników i bez mięsa
    Kotlety z makaronu ,szpinaku i kaszy jaglanej.


    Składniki:
    Szpinak 200 gram
    Makaron literki Lubella200 gram
    Kasza jaglana 1 woreczek
    Ser kozi 150 gram
    Szczypiorek pęczek
    Czosnek 3 ząbki zmielony
    Natka pietruszki same listki pęczek bułata tarta 100 gram do farszu makaronowego
    2 jaja
    Przyprawy:
    Sól prowansalska
    Pierz biały mielony
    Papryka czerwona mielona
    1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
    2. Kasze gotujemy .
    3.Szpinak smażymy na oleju z czosnkiem zmielonym szczypiorkiem i natką pietruszki.
    4. Ugotowany makaron myjemy pod bieżącą woda
    5. Kasze myjemy pod bieżącą wodą .
    6.Przecedzone dodajemy do szpinaku.
    7. Całość mieszamy doprawiamy przyprawami.
    8. Przekładamy do miski dodajemy bułkę tartą , mieszamy i wbijamy jaja.
    9. Całość wymieszać.
    10.Obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie , smażymy z obu stron na rumiany kolor.
    11.Podałam z trzema różnymi sosami sos czosnkowym ,musztarda i keczup.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przepis. Takie wege-kotleciki sama bym chętnie zjadła;) a zdjęcia tylko potwierdzają ich apetyczność!

      Usuń
  6. "Szaszłyki z tortelloni"

    Składniki:

    - 4 duże pieczarki

    - 1 cukinia

    - pomidorki koktajlowe

    - 1 puszka pomidorów

    - ok. 400g pierożków tortelloni z nadzieniem serowym

    - kawałek parmezanu

    - sól i pieprz

    - oliwa

    - świeża bazylia



    Sposób przygotowania:

    1. Tortelloni gotujemy al dente, gotowe odcedzamy. Pieczarki i cukinię oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.

    2. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę warzywa i tortelloni (na jeden szpikulec średnio 4 tortelloni).

    3. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wlewamy równomiernie pomidory z puszki, układamy szaszłyki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu posypujemy startym parmezanem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 180 stopniach (aż warzywa będą miękkie).

    4. Gotowe szaszłyki wyciągamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ one muszą być pyszne! dziękuję za zgłoszenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubellowy zawrót głowy

    Miękki, pyszny, doskonały
    Z sosem Pesto lub bolońskim,
    Z carbonarra wprost wspaniały
    I z tuńczykiem, z koprem włoskim.

    Synek mój od rana wzdycha:
    „Makaronu pełna micha
    Śniła mi się, Więc mamusiu
    Zrób na obiad dużo klusiów.

    Tych najlepszych, zakręconych,
    Tych z Lubelli- ulubionych.
    Zjem ich tysiąc, sto tysięcy,
    A z sosikiem jeszcze więcej!

    Albo zrób spaghetti z mięskiem
    W pomidorkach i z czosneczkiem,
    Może penne z białym serkiem
    I wierzch posyp mi koperkiem.

    Proszę, proszę, zrób mamusiu,
    Strasznie mi już burczy w brzusiu”.
    Pędem Lubellę gotuję
    Miś próbuje- oj smakuje :)

    Zjada wszystko, oblizuje
    Się i brzuszek poklepuje.
    Bo to czego potrzebuje
    Mu Lubella oferuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,
    moją propozycją konkursową jest przepis na Makaronową sałatkę w cytrynowych koszyczkach.

    Przepis:

    MAKARONOWA SAŁATKA W CYTRYNOWYCH KOSZYCZKACH

    Składniki:
    - olej rzepakowy
    - sok z cytryny
    - przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie
    - 250g makaronu "kolanka ozdobne"
    - puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g)
    - pomidory z puszki (400g)
    - średnia cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - szczypiorek
    - 5-6 cytryn na „koszyczki”

    Wykonanie:
    Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory (wraz z zalewą). Mieszamy tak, aby powstał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Sałatką napełniamy wycięte w cytrynach koszyczki. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

    Pozdrawiam,
    Edyta Bracka

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dziękuję za pomysłowy sposób podania sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie chcę się wcale chwalić,
    ale musimy coś ustalić...:

    Nieważne, czy jestem długi, czy krótki,
    i tak zawsze odpędzam smutki!

    Prosty lub zakręcony,
    sprawiam, że każdy jest zadowolony!

    Jednobarwny lub kolorowy
    w kilka chwil jestem gotowy!

    Biały, czy pełnoziarnisty -
    - w smaku zawsze wyrazisty!

    A czy jestem w zupie, sałatce, czy solo
    wszędzie wołają na mnie: „super kolo”!

    Wypełniam wszystkie brzuszki głodne,
    a to nigdy nie przestanie być modne!

    Do zobaczenia!
    (i do-zjedzenia…)

    Makaron Lubella


    Pozdrawiam, Iga
    :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Makaronowe rymy z morałem

    Wracam do domu, w drzwiach wita córka,
    Lecz na jej głowie dziwna fryzurka:
    Jakby warkocze, lecz ze spaghetti,
    Ja się nie złoszczę – to przecież dzieci.
    Pytam: gdzie tata? Obiad gotuje?
    Nie – odpowiada – podłogę szoruje…
    Serce mi szybciej z wrażenia już skacze,
    Przecież ten dzień miał wyglądać inaczej…
    Pyszny obiadek: makaron Lubella,
    Z sosem serowym. Czy ja chcę zbyt wiele?
    No cóż, a mam świderki w planach na jutro…
    Czy jak w przysłowiu - będzie (z nich) futro?
    Zawsze z dystansem do życia podchodzę,
    Zabawę z obiadem chętnie pogodzę,
    Ponieważ makaron, jak widać, kochani,
    Różne mieć może zastosowanie :)

    Pozdrawiam,
    Jolanta
    (wierszyk wysłałam też na maila)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czytając, uśmiechałam się pod nosem :)) dziękuję!

      Usuń
  13. Tagliatelle z polędwiczką wieprzową, gorgonzolą i szczypiorkiem

    Składniki dla 4 osób:

    opakowanie makaronu tagliatelle
    1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
    łyżka oleju
    kieliszek białego wytrawnego wina
    opakowanie gorgonzoli
    4 - 6 łyżek posiekanego szczypiorku
    sól, pieprz do smaku


    Wstawić wodę i makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt małą i niezbyt dużą kostkę, podsmażyć na oleju, dodać wino, podgotować ok. 15 minut, dodać gorgonzolę, podgotować do rozpuszczenia sera, makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z sosem, wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać obficie szczypiorkiem.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za przepis, lubię takie smaki:)

      Usuń
  14. Na wiosnę proponuję szybki, prosty i bardzo smaczny makaron z suszonymi pomidorami, czosnkiem, szpinakiem i pokruszonym serem kozim. Suszone pomidory idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Potrzebujemy ugotowany al dente makaron Lubella Penna, świeży szpinak, suszone pomidory w oleju i dobrej jakości ser kozi. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i dodajemy świeży szpinak. Całość krótko dusimy i dodajemy grubo pokrojone suszone pomidory w oleju. Jeszcze raz chwilkę gotujemy i łączymy z makaronem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Na talerzu makaron posypujemy pokruszonym lub drobno pokrojonym serem kozim.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię szpinak i suszone pomidory, kiedyś wypróbuję:)

      Usuń

Drukuj