czwartek, 22 maja 2014

Młoda kapusta z pomidorami


Kto odgadnie, nad czym wzdycha zając:
Tyle masz spódniczek,
że mogę je schrupać,
ale ich nie zliczę.

Hehe, też dziś chrupałam:) Młoda kapusta jest absolutnie wyjątkowa. Lubię ją za soczysty zielony kolor, i za to jak chrzęści w rękach. Lubię ją w surówkach, gotowaną, smażoną, pieczoną, duszoną. Lubię delikatny smak placuszków z drobno poszatkowanych liści. A dziś mam duszoną w pomidorach. Pyszności!

Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
2 łyżki oliwy
sól morska
pieprz czarny
pęczek koperku
szczypta kuminu
majeranek

Kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście, wyciąć głąb. Kapustę pokroić w duże kawałki.
Pomidory obrać ze skórki, zanurzając na kilka sekund we wrzątku, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, marchew pokroić w półtalarki.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zrumienić cebulę i czosnek, dodać pomidory, smażyć razem, aż sok trochę odparuje. Dodać marchew i kapustę, przykryć, dusić na małym ogniu, mieszając w trakcie kilka razy, żeby się nie przypaliła. Gdy kapusta będzie miękka, doprawić do smaku, wymieszać z posiekanym koperkiem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszności pyszności! zgadzam się

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sposób na młodą kapustę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Drukuj