środa, 11 czerwca 2014

Orzeszki z nadzieniem


Być może niektórzy jeszcze mają formy do pieczenia orzeszków? Takie metalowe, zamykane, które stawia się na ogniu na kuchence... Orzeszki z foremki swego czasu u nas robiły furorę! Co to był za smak! Kruche "skorupki", a w środku najpyszniejsze nadzienie z masy kajmakowej...
Polecam!

Składniki (ok. 60 całych orzeszków):
200g masła
2 jaja
100g cukru
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
2 puszki masy kajmakowej (po 400g)
opcjonalnie do masy: siekane orzechy, migdały lub inne bakalie
masło do posmarowania formy

Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać miękkie masło i olejek, ucierając, wsypać przesiane mąki z proszkiem. Wyrobić gładkie ciasto. Powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk. Formę do orzeszków rozgrzać, posmarować masłem przed pierwszym pieczeniem, do każdego wgłębienia wkładać kawałek ciasta (wielkości pół orzecha włoskiego), zamykać formę, piec do zarumienienia, odwracając w międzyczasie formę. Upieczone połówki delikatnie wyjmować z formy, ostudzić. Jeśli boczki będą nierówne, obłamać lub obciąć.

Połówki napełniać masą kajmakową, sklejać.
Obcięte boczki można również dodać do masy kajmakowej. 
Masę kajmakową można zrobić samemu: 2 puszki słodzonego mleka zagęszczonego włożyć do garnka z wodą i gotować przez 2 godziny, cały czas pilnując, żeby były całkowicie zanurzone w wodzie. Ostudzić i dopiero wtedy otworzyć puszki.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Jadłam te orzeszki. Są pracochłonne ale też bardzo smaczne i dekoracyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne Ci wyszły:) ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przy ponad 30-stopniowych upałach nie chcę się stać w kuchni i piec orzeszki nad ogniem, ale smak wynagradza trudy :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj