czwartek, 19 czerwca 2014

Pieczone ziemniaczki


Młode ziemniaki mają swój niepowtarzalny smak, lekko słodki, kremowy. Lubię je w wersji pieczonej, gotowanej i posypanej koperkiem, lubię z nich placki ziemniaczane. A skoro mowa o pieczonych - upiekłam wczoraj do obiadu. Pyszności! Z przyrumienioną skórką, oprawione tymiankiem, rozmarynem, wędzoną papryką... a do tego sos tzatziki... Czegoż chcieć więcej!
Polecam!

Składniki:
młode ziemniaki (1kg)
2-3 łyżki oliwy
sól morska z pieprzem
tymianek
rozmaryn świeży
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki (większe - na pół i każdą połowę w ćwiartki). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, skropić oliwą. Resztą oliwy polać ziemniaki, wymieszać.
Ziemniaki wyłożyć na blachę, posolić, posypać tymiankiem i papryką, listkami rozmarynu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 180st.C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj