poniedziałek, 21 lipca 2014

Czeko-wiśnia z nutką chili

Robienia zapasów na zimę ciąg dalszy. Czeko-wiśnia z nutką chili to dżem, który przypadnie do gustu miłośnikom nietypowych połączeń. Czeko-wiśnia smakuje jak... czekolada z wiśniowym nadzieniem;) Jeśli nie lubicie ostrej nuty w dżemach, po prostu nie dodawajcie chili.
Polecam!

Składniki:
2kg wiśni
700g cukru
100g gorzkiej czekolady
1 papryczka chilli

Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem, zagotować, gotować ciągle mieszając, aż sok odparuje i dżem zgęstnieje. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do konfitury, wymieszać. Papryczkę przekroić na pół, wyjąć pestki, połówki chilli włożyć do rondla z konfiturą, podgotować razem kilka minut, następnie wyjąć papryczkę. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem na kilkanaście minut.
Smacznego!
(wyszło mi 7 słoików po 200ml)

W wiśniowym sadzie 2014Przetwory


3 komentarze:

  1. Świetny przepis!, robiłam kiedyś czeko śliwkę, a tutaj wiśnia i czekolada, muszę wypróbować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować :) lubię połączenie owoców z czekoladą, zrobię na próbę z 1 kg ;) pozdrawiam gorąco! ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj