czwartek, 17 lipca 2014

Ogórki w miodowej zalewie

Wszystko co dobre zbyt szybko się kończy... Wakacje spędziliśmy (jak) w bajce, wróciłam wypoczęta i pełna wrażeń. 
Wczoraj już zaliczyłam pobliski targ, a tam stragany uginają się od młodych warzyw, owoców. Chyba trzeba rozpocząć robienie przetworów na zimę:)
Zacznę od ogórków. Robię je co roku, i zawsze są pyszne. Chrupiące, o delikatnym posmaku miodu. Takie lubię najbardziej. Dla bardziej ostrych wrażeń można dorzucić po małej papryczce chili do słoika.
Polecam!

Składniki (4słoiki po 900ml):
ok. 2kg małych ogórków
2 młode marchewki
8 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 pokrojone w plastry młode cebule
2 łyżki ziaren gorczycy
Kawałek korzenia chrzanu
Kilka gałązek estragonu
Kilka baldachów kopru
4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
4 małe papryczki chili (opcjonalnie)

Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
2 płaskie łyżki soli
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu

Ogórki dokładnie umyć. Na dnie słoików ułożyć koper, liście laurowe, po 2 ziarenka ziela angielskiego, gorczycę, estragon, plasterki cebuli, marchwi oraz ogórki, opcjonalnie - czosnek i papryczkę chili.
Wodę połączyć z octem, dodać sól, cukier i miód. Zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki, pasteryzować 10 minut.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. W przepisie wszystko gra, ale ja stosuję w zalewie 1,5 szklanki cukru, a nie 2 łyżki. Zalewa jest łagodniejsza, a ogórki bardzo smaczne (moim zdaniem)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewne taka zalewa jest słodsza. Ja swoją dosładzam miodem i też jest dobra:)
      Ale kto wie, może się skusze na wypróbowanie zaproponowanej wersji;)

      Usuń

Drukuj