piątek, 1 sierpnia 2014

Galette z papierówkami


Cała Polska je jabłka, jem i ja;) Od kilku dni w mediach głośno o rosyjskim embargo na polskie warzywa i owoce. Polscy sadownicy zaczynają się martwić o rynki zbytu, więc ktoś wpadł na pomysł, jak im pomóc - po prostu trzeba jeść więcej jabłek. Proste, prawda? #jedzjabłka !! Więc jedzmy jabłka, nasze, polskie, bez względu na polityczne spięcia, nie komukolwiek na złość, ale dla siebie, dla zdrowia.
My jabłek jemy dużo, szczególnie od sierpnia do wiosny. Te pierwsze, młode papierówki są zawsze bardzo oczekiwane i smaczne. Robię z nich kompot, piekę letnie szarlotki albo po prostu zjadam. U babci rosną 2 stare papierówki. Takie prawdziwe, ze starodrzewia, a jabłka z nich są najlepsze, soczyste, kruche, świeże. Zazwyczaj rano chodziłam do sadu, zbierałam jabłka, które spadły w nocy. Białe, ogromne, niektóre z pękniętą od soku skórką. Najpiękniejsze zjadałam od razu, resztę przynosiłam w spódnicy do domu, wykładałam do kosza. Ów kosz stał w sieni, a ja co chwila wyciągałam z niego kolejne jabłka... Teraz do babci mam trochę daleko (nad czym bardzo ubolewam), więc w jabłka zaopatruję się na pobliskim targu.
 Dziś upiekłam przepyszną galette z papierówkami. Galette we Francji oznacza kilka dań: od ciasta z migdałami, poprzez naleśniki, na rustykalnych tartach kończąc. U mnie właśnie jest to rustykalna tarta z podwijanymi brzegami. Zagniatana na szybko, chłodzona w lodowce, cieniutko wałkowana, z różnym sezonowym nadzieniem. Jej brzegi są pięknie nierówne, a smak jabłkowego nadzienia wprost wywołuje błogie uczucie szczęścia. Jeszcze ciepła... komu kawałek?;)

Składniki:
100g masła
1 szklanka mąki
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru

4 jabłka
garść rodzynków
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej)
1 łyżeczka cynamonu

Mąkę przesiać z solą i cukrem pudrem. Masło posiekać z mąką, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy 30-35cm.
Cukier wymieszać z mąką i cynamonem, posypać po cieście, zostawiając ok 5cm na brzegach. Jabłka pokroić w ósemki (wycinając gniazda nasienne), rozłożyć na cieście, posypać rodzynkami, polać/posmarować masłem. Brzegi zawinąć na jabłka.
Galette wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180st.C.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Łał, wygląda jak róża albo inny kwiat:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja poproszę, bo wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj