niedziela, 3 sierpnia 2014

Lody kawowe


Kolejny dzień afrykańskiego wyżu. Okna otwieram jedynie na noc, w dzień zasłaniam rolety, zamykam balkon, żeby nie wpuścić tych +35stC do domu. Żar, skwar, upał... A gdy już muszę wyjść na dwór, mam wrażenie, że asfalt się roztopi, a ja razem z nim, niczym lody... Właśnie, LODY! To mnie ratuje przed gorącem. Lody mleczno-kawowe, o smaku latte. Tradycyjnie robione na żółtkach, dzięki temu są kremowe i delikatne. Jeśli lubicie kawę mrożoną, takie lody też przypadną Wam do gustu. Polecam!

Składniki (na ok. 1 litr lodów):
3 żółtka
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 30%
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej

Mleko zagotować, żółtka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, ciągle ubijając, wlewać gorące mleko. Masę ponownie przelać do rondla, podgrzewać, ciągle mieszając, aż stanie się gęsta (będzie oblepiać łyżkę). Natychmiast zdjąć z ognia, wlać 1/3 śmietanki, szybko wymieszać. Następnie schłodzić do temperatury lodówkowej. Uwaga - masy nie wolno doprowadzić do zagotowania, inaczej się zwarzy. Resztę śmietanki ubić, delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do miski maszynki do lodów, miksować ok 25-30 minut. Gotowe lody przełożyć do pojemnika, wstawić zamrażalnika na ok 30 minut.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Mmm, czysta rozkosz w taki upał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta rokosz jest nie kompletna, co z kawą rozpuszczalną!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cholera wie......może to są takie kawowe bez kawy? jak majonez bez jajek. Fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. może kiedyś skuszę się na ukręcenie lodów z kawą z ekspresu, w tym przypadku bałam się, że za bardzo rozwodni lody, stąd kawa rozpuszczalna; ale można spróbować zmniejszyć ilość mleka, dodając mocne espresso.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj