sobota, 23 sierpnia 2014

Pieczone pałki kurczaka (w marynacie jogurtowej)

Pewnie każdy ma swój ulubiony sposób marynowania kurczaka. Lubię, gdy mięso jest kruche i soczyste, dobrze doprawione. Ale nie lubię przypraw z dodatkiem glutaminianu, wybieram całkowicie naturalne lub mieszam sama. A najlepszą marynatą jest jogurt, maślanka lub zsiadłe mleko.
Polecam!

Składniki:
8 pałek kuczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki (dałam wędzoną)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kolendry
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki rozmarynu
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
200ml jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju

Tymianek, kolendrę, rozmaryn i czosnek utrzeć w moździerzu, wymieszać z curry, papryką, solą i pieprzem. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć mieszanką przypraw, zalać jogurtem i odstawić do lodówki na noc.
Blaszkę wysmarować olejem, wyłożyć kurczaka, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę w temp. 180st.C. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepyszne wyszły :) Bardzo fajny przepis polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wypróbowanie przepisu i podzielenie się opinią:) Zachęcam do podzielenia się zdjęciem na profilu bloga na facebooku:)

      Usuń

Drukuj