poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Zupa-krem z cukinii


Pochwał cukinii ciąg dalszy. Uwielbiam to warzywo:) Podobnie jak dynie, nie kumuluje metali ciężkich, jest niskokaloryczne i zawiera całe mnóstwo witamin. Dlatego często gości na moim stole. Dziś był przepyszny krem z cukinii z oscypkiem. Polecam!

Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
1 marchew
1 pietruszka
1 ziemniak
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka gałązek tymianku
sól morska, świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy
oscypek lub inny wędzony słony ser

Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zrumienić cebule z czosnkiem, dodać pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Warzywa zalać wrzącą wodą (ok pół litra), gotować pod przykryciem 10 minut. Cukinię pokroić w dużą kostkę, wrzucić do garnka, gotować ok 5-7 minut, pod koniec dodać listki tymianku. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać trochę wrzątku i zagotować razem. Doprawić do smaku. Podawać ze startym na tarce lub pokrojonym w słomkę oscypkiem.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Mniam, musiała smakować wybornie :) Kolor ma niezwykle kuszący :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj