środa, 24 września 2014

Kulki serowe w ziołach

Pokusiłam się o zrobienie domowego serka z jogurtu - labneh, a następnie z tegoż serka wyczarowałam bardzo smaczne i aromatyczne kulki, obtoczone w suszonych pomidorach i ziołach. Zalane oliwą, która też nabiera aromatu ziół, są prawdziwym skarbem w lodówce. Kromka domowego chleba i serek przecież to najprostsze i najlepsze śniadanie, szczególnie gdy brakuje czasu;)

Składniki:
500ml jogurtu greckiego
szczypta soli
szczypta wędzonej papryki
suszony tymianek
świeżo mielony pieprz
oliwa

do obtoczenia:
świeży tymianek
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
oregano
mieszanka ziarenek Piekło Niebo
koperek

Jogurt wyłożyć na gazę, powiesić do odcedzenia serwatki na 2-3 dni, żeby otrzymać gęsty zwarty serek. Serek doprawić do smaku, mokrymi dłońmi formować niewielkie kulki, obtaczać w przyprawach i ziarenkach wg uznania, układać ciasno w słoiku, zalać oliwą, zakręcić. Przechowywać do 2-ch tygodni w lodówce.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. a czy ten jogurt to nalezy trzymac na tej gazie w temp pokojowej czy w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w lodówce albo w chłodnych pomieszczeniu

      Usuń

Drukuj