poniedziałek, 8 września 2014

Tarta z cukinią i serem



Korzystając z dobrodziejstw jesieni, znów mam w domu kilka pięknych cukinii. Robiłam już faszerowane, była zupa, były placki, było ciasto. A tarty z cukinią to jeszcze nie miałam okazji ani zrobić, ani spróbować. Przepisu konkretnego też nie miałam, ale wiedziałam, że musi to być połączenie cukinii z serem, a nawet kilkoma rodzajami sera. Improwizacja w kuchni niekiedy staje się podstawą wyśmienitych dań. I tak oto powstała pyszna tarta, która zarówno na gorąco, jak i na zimno smakuje rewelacyjne! 
Bardzo polecam!

Składniki:
ciasto:
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
100g masła ziołowego (albo czosnkowego)
szczypta soli (jeśli masło nie jest solone)
1 jajko
(łyżka wody lub śmietany, jeśli ciasto będzie sypkie)

nadzienie:
1 średniej wielkości cukinia (lub 2 małe)
100g bryndzy
100g fety
125g mozzarelli
kilka gałązek tymianku
czarny pieprz do smaku
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem

Mąki przesiać (dodać sól), masło posiekać z mąką, wbić jajko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się chciało skleić, można dodać trochę wody lub śmietany. Z ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Cukinię pokroić w krążki o grubości ok 3mm. Bryndzę pokruszyć, fetę pokroić w kostkę, mozzarellę z plasterki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, wyłożyć na blachę, posypać bryndzą i połową fety, zostawiając ok 3cm brzegi. Wyłożyć plasterki cukinii, posypać pozostałą fetą, suszonymi pomidorami, pieprzem, wyłożyć plasterki mozzarelli i gałązki tymianku. Brzegi ciasta zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180stC.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj