sobota, 11 października 2014

Ciastka Słodkie Misie


One rzeczywiście są słodkie, w każdym tego słowa znaczeniu:) Maślane, kakaowe, z nutą pomarańczy. Pyszne ze szklanką mleka albo z sokiem. Dzieciaki chętnie pomogą przy ich pieczeniu i będą zachwycone efektem końcowym! Miałam trochę trudności z wałkowaniem ciasta, ale poradziłam sobie wałkując przez folię.
Pomysł formowania miśków podpatrzyłam na blogu the-cookie-fairy, a ponieważ czytać po arabsku (chyba) nie umiem, więć przepis skombinowałam sama po podstawie zwykłych maślanych ciasteczek.

Składniki (na 20 sztuk):
150g masła w temp. pokojowej
70g cukru pudru
180g mąki
1 żółtko
kilka kropli ekstraktu z pomarańczy
1 łyżka kakao
do dekoracji: kilka kostek białek i gorzkiej czekolady

Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać żółtko oraz ekstrakt pomarańczowy, ucierać do uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę, zmiksować, zagnieść ciasto, podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, ponownie zagnieść. Oba ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć od lodówki na godzinę.
Jasne i ciemne ciasto osobno rozwałkować na grubość ok 4mm, wycinać kołka 6cm oraz 3cm. Najlepiej wałkować podsypując odrobiną mąki na stolnicę, a z wierzchu przez folię, żeby ciasto nie kleiło się do wałka.
Jasny miś: 1 kółko duże jasne, 2 kółka małe ciemne.
Ciemny miś: 1 kółko duże ciemne, 2 kółka małe jasne.
Duże kółka ułożyć na blasze wyłożonej papierem,  z małego kółka zrobić buzię, drugie małe kółko przekroić na pół i zrobić uszy, lekko dociskając do dużego koła. Z ciemnego i jasnego ciasta zrobić też oczka - 2 kawałki ciasta wielkości ziarenka pieprzu ułożyć nad buzią, spłaszczyć dociskając (na niektórych robiłam oczka od razu jasne i ciemne, na niektórych tylko jasne, a ciemne malowałam czekoladą).
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 7 minut w temp. 170stC, pilnować, żeby nie zrumieniły się za mocno. Upieczone ciastka ostudzić na kratce. Obie czekolady roztopić osobno, przelać do pergaminowego rożka, narysować oczka oraz noski. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ciemne o wiele ładniejsze :) kreatywnie

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję;)
    powiem, że ciemne też mnie osobiście bardziej smakowały. Ogólnie lubię kakaowe ciastka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie słodkie misiaczki. Urocze .... porywam kilka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj