niedziela, 26 października 2014

Dyniowe marzenie

Najlepszy i najszybszy deser z dyni. Tak, tak, wciąż jeszcze nie mam jej dość:) Robiłam dyniowe puree, które wykorzystałam do chałki, zostało go trochę, więc po prostu wymarzyłam sobie ten deser. Prosty, warstwowy deser w pucharkach. Smakuje jesiennie, trochę korzennie, lekko i nie za słodko. Jednym słowem rewelacyjnie!

Składniki (na 4 pucharki):
1 szklanka puree z dyni
1 jabłko (antonówka, szara reneta)
4 łyżeczki brązowego cukru
szczypta przyprawy do piernika
200g serka homogenizowanego naturalnego
2/3 szklanki pokruszonych ciastek (herbatniki, amaretti, biszkopty, digestive)

Jabłko pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, podlać odrobiną wody, dusić, aż będzie miękkie, ale pozostaną całe kawałki. Dodać puree z dyni, wymieszać, doprawić przyprawą korzenną, ostudzić. W pucharkach lub szklankach wykładać warstwami: ciastka, serek, puree. Warstwy powtórzyć dwa razy. Podawać schłodzony.
Smacznego!

6 komentarzy:

Drukuj