piątek, 3 października 2014

Kanapki z figami oraz jajko na miękko



Zacznę może od jajek:) Gotowane na miękko kojarzą się mnie z dzieciństwem i ze śniadaniem bez pośpiechu. Każdy ma swój sposób ugotowania jajek na miękko, w sumie żadna w tym filozofia. Dzisiaj pokażę swój sposób, niedawno odkryty i z powodzeniem przetestowany.
Druga śniadaniowa propozycja to kanapki z serkiem i figami. Połączenie soczystych słodkich fig ze słonawym serkiem to jedna z najlepszych smakowo kompozycji. Spróbujcie;)

Jajko na miękko: jajka ułożyć w najmniejszym garnuszku, zalać zimną wodą, żeby były przykryte. Umieścić na maksymalnej mocy palnika, zagotować, przykryć pokrywką i wyłączyć ogień. Odczekać 5-6 minut ( w zależności od wielkości jajek).

Jajko na twardo: jajka włożyć do zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Ugotowane jajka schłodzić w misce z zimną wodą.



(Nie) nudna kanapka

5 komentarzy:

  1. Lubię takie kanapki :) Będzie mi miło jak weźmiesz udział w kanapkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A z jakim serkiem jesz owe figi?

    OdpowiedzUsuń
  3. te konkretne kanapki posmarowałam domowym labneh w ziołach, a lubię też z camembertem, śmietankowym Piątnicy lub kozim.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm...figi z kozim serem, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj