piątek, 31 października 2014

Krem z pieczonej papryki i dyni


Dziś znowu dyniowo... na osłonecznienie pochmurnej pogody, na poprawę humoru, na rozgrzanie, na... obiad;) 
Krem z pieczonej papryki i dyni smakuje genialnie, ma w sobie wszystko, co lubię w takich zupach - aksamitną konsystencję, chrupiące dodatki - płatki migdałowe i chipsy z boczku, a przede wszystkim smak, w którym zakochają się smakosze dyniowych specjałów.

Składniki:
1 litr wywaru z warzyw lub bulionu drobiowego
300-400g dyni (waga po obraniu)
2 słodkie papryki (najlepiej czerwone, żółte)
1 papryczka chilli
1 mała marchew
1 pietruszka
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
kilka nasion kolendry
oliwa z oliwek
kilka plasterków wędzonego boczku
2 łyżki płatków migdałowych
natka pietruszki do dekoracji

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Dynię pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w podłużne ćwiartki. Warzywa skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ułożyć na blasze i piec ok 25 minut w temp. 190stC. Gdy warzywa będą już miękkie, przestudzić, z papryki obrać skórkę.
Bulion zagotować z kolendrą, dodać upieczone warzywa, zmiksować blenderem, doprawić do smaku.
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można podlać odrobinę wrzącej wody. 
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Boczek zrumienić na naoliwionej patelni, żeby był chrupiący, niczym chipsy.
Zupę podawać na gorąco, posypaną płatkami migdałów, z chipsami z boczku, udekorowaną natką pietruszki.
Smacznego!

1 komentarz:

Drukuj