czwartek, 9 października 2014

Szarlotka karmelotka

Gdy na blogu Chillibite zobaczyłam przepis na karmelotkę, wiedziałam, że połączenie jabłek i karmelu skradnie me serce. Ale zdecydowanie długo przymierzałam się do jej zrobienia. A teraz żałuję każdej straconej chwili. Mnóstwo zanurzonych w karmelu jabłek, cienkie ciasto... To zdecydowanie moje smaki. Ciasto zrobiłam po swojemu, wyszło mocno chrupiące. Jabłka dodatkowo posypałam listkami tymianku, dodając im intrygującego smaku. Koniecznie będzie powtórka:)
Najlepiej smakuje na ciepło, podane z gałką lodów...
Pyszności!

Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru pudru
80g masła
1 łyżka kwaśniej śmietany
zimna woda

nadzienie:
4 duże antonówki (lub szare renety)
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
kilka gałązek tymianku
szczypta cynamonu

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać śmietanę, wyrobić elastyczne ciasto, dolewając odrobinę wody. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, przenieść na blachę wyłożoną papierem.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni roztopić cukier z masłem, gdy nabierze karmelowego koloru, wrzucić jabłka, chwilę podsmażać, aż pod wpływem soku karmel się rozpuści, potrząsnąć patelnią, żeby jabłka się wymieszały i całe pokryły się karmelem. Gorące nadzienie wyłożyć na ciasto, zostawiając ok 3cm brzegi. Brzegi zawinąć na ciasto. Jabłka lekko oprószyć cynamonem, posypać listkami tymianku, wstawić do gorącego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC. Przed podaniem można brzegi posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

2 komentarze:

Drukuj