sobota, 22 listopada 2014

Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

 Im bliżej Świąt, tym więcej będzie tu przepisów na świąteczne dania. W ramach eksperymentu zrobiłam pierogi z makiem. W niektórych domach na wigilijnym stole pojawiają się łazanki z makiem, pierogi smakują bardzo podobnie. Do nadzienia wykorzystałam masę makową od firmy Helio, którą dostałam do przetestowania wraz z innymi produktami. Do tej pory zawsze robiłam masę sama, te gotowe wydawały się mi za słodkie lub zbyt rzadkie. A ponieważ zwracam szczególną uwagę na skład, to masy makowe niektórych producentów omijam, gdyż zawierają konserwanty. Masa Helio ich nie zawiera, a to już połowa sukcesu:) Pozostało sprawdzić smak i konsystencję. Więc gdy otworzyłam puszkę, byłam pozytywnie zaskoczona: gęsta i nie przesłodzona. Do makowców będzie w sam raz (dodałabym jeszcze tylko orzechy włoskie, migdały i morele). Wykorzystałam ją jako nadzienie do moich pierożków - wyszły pyszne! A ten pomarańczowy sos - marzenie! Intensywnie pomarańczowy, z maślaną nutą, pierożki z nim rozpływają się w ustach!

Pierogi z makiem

Składniki:
ciasto:
2/3 szklanki gorącej wody
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

nadzienie:
400g masy makowej
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

sos:
sok z 2 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru
1 łyżka masła

Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto jak na pierogi, przykryć ściereczką i odstawić do odpoczęcia na godzinę.
Masę makową wymieszać z bułka tartą oraz kandyzowaną skórką.
Ciasto rozwałkować na grubość 1mm, wycinać kółka o średnicy 6cm, na każde nakładać łyżeczkę masy makowej, zlepiać brzegi.
Przygotować sos: w rondelku z grubym dnem rozpuścić masło, wsypać cukier równą warstwą, podgrzewać nie mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować, wlać sok pomarańczowy, dodać startą skórkę. Ciągle mieszając gotować, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje.
Zagotować wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Pierożki wrzucać do wrzącej wody, gotować ok 3 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać polane sosem pomarańczowym.
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. super pomysl, dzieki:))
    wydaje sie bardzo prosty. Mi pierogi rozpadaja si epodczas gotowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a brzegi dobrze sklejone? albo zbyt długo gotowane... zazwyczaj gotuję 2-4 minuty od ich wypłynięcia, w zależności od grubości ciasta.

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie i bardzo świątecznie, pycha :)
    U mnie też się już robi świątecznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! Nie jadłam takich pierogów, ale pewnie by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz wszelakie makowce, to pierożki również powinny posmakować;)

      Usuń
  4. Świetnie się sprawdzi na świątecznym stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne pierożki, gratuluję pomysłu, wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jadłam nigdy takich pierogów! wyglądają obłędnie smacznie! fajna alternatywa dla klusków z makiem :-)) no i ten sosik... mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, sosik przepyszny, do naleśników również będzie pasować;)

      Usuń
  7. Nawet w upalne lato mogą oczarować, a co dopiero w święta ;-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj