środa, 10 grudnia 2014

Jaglany budyń z bananem


Jeśli znudziły się Wam zwykłe budynie i szukacie ciekawego pomysłu na zdrową słodycz - ugotujcie budyń na jaglance. Zaskakująco dobrze naśladuje konsystencję budyniu, a jest o wiele zdrowszy. Naturalnej słodyczy dodają mu daktyle, a smak bananów fajnie się komponuje z czekoladowym. Ta wersja jest również dla wegetarian, bowiem ugotowałam go na mleku owsianym. 
Pyszne i zdrowe kalorie;)

Składniki:
2 szklanki mleka (napoju) owsianego
10 daktyli
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 małe banany (bardzo dojrzałe)
1 łyżka kakao
wiórki kokosowe do dekoracji

Kaszę dobrze opłukać, przelać wrzątkiem. Mleko owsiane zagotować, wsypać kaszę i daktyle, gotować 15 minut. Gdy kasza się ugotuje, dodać kakao i pokrojone banany (kawałek zostawić do dekoracji), zmiksować blenderem na gładki krem. Jeśli wolicie bardziej rzadką konsystencję - można podczas miksowania dolać jeszcze trochę mleka.
Budyń wyłożyć do pucharków, udekorować kawałkami banana i wiórkami kokosowymi.
Zdrowego łasuchowania;)

14 komentarzy:

  1. budyń na bazie kaszy jaglanej to jest to! świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Zwłaszcza na śniadanie zamiast owsianki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja akurat miałam na podwieczorek, ale takiego śniadania też nie odmówię;)

      Usuń
  3. mniam :) ciekawa odmiana dla zwykłego budyniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takiego nie jadłam :) Pyszna odmiana dla tradycyjnego budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis na zdrowy budyń !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. konsystencja i smak bardzo przypominają tradycyjny, ale jest zdrowszy:)

      Usuń
  6. Muszę tego spróbować, bo wygląda nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki deser sama bym zjadła . Piękny i smaczny a to się liczy.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj