czwartek, 4 grudnia 2014

Minestrone z pęczakiem

O tej porze częściej gotuję zupy, te gęste, syte, dobrze doprawione. Minestrone to zupa jadana w całych Włoszech, ale nie ma jednego właściwego przepisu na nią. Wiadomo, u nas również każda gospodyni po swojemu gotuje barszcz czy żurek;) 
Moja minestrone jest z pęczakiem i pełna warzyw. Tak po polsku;) Bardzo smakowita!

Składniki:
2l bulionu drobiowego lub wołowego
2 łyżki pęczaku
1 papryka
kawałek kalarepki (ok 200g)
kawałek selera (ok 100g)
1 mała cukinia
1 cebula (średnia)
1 marchewka (średnia)
1 ziemniak (średni)
100g fasolki szparagowej
ząbek czosnku
100g przecieru pomidorowego
sól
pieprz świeżo zmielony
natka pietruszki
oliwa z oliwek

Pęczak ugotować w bulionie.
Warzywa umyć, obrać i pokroić: cebulę, ziemniak, kalarepkę, cukinię, seler w kostkę, marchew w talarki, paprykę w paski, fasolkę w kawałki. Na rozgrzana patelnie wlać oliwę, zeszklić cebulę, posiekany czosnek, dodać resztę warzyw i smażyć, mieszając, aż będą lekko szkliste. Wymieszać z przecierem pomidorowym, smażyć jeszcze chwilę razem.
Do gotującego się pęczaku dodać warzywa, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pyszna zupa :) zjadlabym z chęcią....

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy podobnie, jesienią u mnie w zupach albo dużo ryżu/makaronu albo dużo ziemniaków. :) Z kaszą pęczak nie próbowałam. Wygląda ciekawie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj kochana dziękuje za tak pyszną zupkę, z chęcią taką zrobię :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypasiona ta zupa. Jestem na tak :)

    pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za Wasze komentarze, widzę, że jest sporo miłośników talerza porządnej zupy na jesienno-zimowe dni;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj