wtorek, 30 grudnia 2014

Pieczone gęsie udka z jabłkami


Gęsina już nie tylko na Świętego Marcina. To mięso powoli staje się popularne w restauracjach, podawane na wiele sposobów. Ja też doceniłam jego smak, gdy spróbowałam pieczonych gęsich udek. Kupiłam jakoś w listopadzie opakowanie świeżych nóg z gęsi, ale nie miałam czasu na ich przyrządzenie, więc wylądowały (jakkolwiek dwuznacznie to brzmi) w zamrażarce. Na opakowaniu był przepis na pieczone udka w soku jabłkowym. Pomysł wydał się ciekawy i niebanalny, więc postanowiłam go wypróbować w swojej interpretacji. Mięso jest miękkie, soczyste, aromatyczne, a skórka bardzo chrupiąca. A to wszystko za sprawą długiego pieczenia w niskiej temperaturze.
Wspaniały smak!

Składniki:
2 udka z gęsi (ok 1-1,2kg)
1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
2 jabłka (antonówka, bojken)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek, majeranek
2 gałązki rozmarynu

Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą (ok 1 łyżeczki), oprószyć pieprzem, ziołami, obłożyć kawałkami czosnku, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlać sok jabłkowy, ułożyć udka skórą do dołu, przykryć przykrywką i wstawić do ciepłego piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 120stC, następnie udka odwrócić, wetknąć w każde gałązkę rozmarynu i piec jeszcze 1,5 godziny. Po tym czasie przykrywkę zdjąć, do naczynia włożyć przekrojone na pół jabłka, zwiększyć temperaturę do 180stC i piec 30 minut. Skórka powinna ładnie się zarumienić, a tłuszcz* wytopić.
Pysznie smakują podane z duszoną kapustą ze śliwkami i grzybami.
Smacznego!

*wytopiony tłuszcz zbieram i przelewam od słoiczka, przechowuję w lodówce, wykorzystuję do innych potraw.

15 komentarzy:

  1. Gęś w połączeniu z jabłkami to jest dopiero danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pasują do siebie, podobnie jak kaczka i jabłka;)

      Usuń
  2. Chyba nigdy nie miałyśmy okazji spróbować gęsiny :P Szkoda, że u nas się takiego dania nie robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. :) jabłka i drób to połączenie bardzo udane;)

      Usuń
  4. Pięknie wyglądają, ach ten kolor. Oj zjadłabym! zwłaszcza, że jeszcze nie miałam okazji gęsiny próbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyrumieniły się pięknie;) gęsina jest świetna, smak przypomina kaczkę, ale nieco inny

      Usuń
  5. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam gęsiny, kilka razy się do niej przymierzałam ale jakoś tak nie skusiłam się, a wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobnie jak ja, też długo się przymierzałam. Nie jest trudna w przygotowaniu, jedynie wymaga czasu

      Usuń
  6. Uwielbiam gęsinę, jeszcze nie łączyłam jej z jabłkiem.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj