piątek, 5 grudnia 2014

Pistacjowe kule


Znane i lubiane bajaderki vel kasztanki, kartofelki... Tyle że w zaskakującym zielonym kolorze;) 
Wykorzystałam ciasto, które zostało mi po upieczeniu szpinakowego tortu, stąd ta optymistyczna zieleń. Szybkie do zrobienia, fajnie smakują, pięknie się prezentują:)

Składniki:
1 szklanka suchego zmielonego ciasta ze szpinakiem
2 łyżki cukru
50ml mleka
2 łyżki masła
garść rodzynków
2 łyżki rumu
100g pistacji w łupinkach

Rodzynki zalać rumem, odstawić na godzinę (jeśli brakuje czasu, pomijamy czekanie). Ciasto wymieszać z cukrem, mleko zagotować, przestudzić i dodać masło, mieszać, aż masło się rozpuści. Pistacje wyłuskać, posiekać drobno, 2/3 dodać do ciasta. Rodzynki z rumem i mleko również dodać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w pistacjach, układać na talerzu. Wstawić do lodówki min. na pół godziny, żeby zastygły.
Smacznego!
 

18 komentarzy:

  1. Wyglądają tak nietypowo, że aż chce się spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pomysłowe ciacha, wyglądają uroczo i pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie wykorzystałaś ciasto, kulki bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda było wyrzucić, bo trochę zostało z tortu;)

      Usuń
  4. O takie kule to bym wszamała! Pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie wyglądają :)
    Uwielbiam pistacje i czuję, że te kulki musza byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, w smaku czuć pistacje, więc pewnie posmakowałyby Ci;)

      Usuń

Drukuj