wtorek, 23 grudnia 2014

Śledzie z czosnkiem i cebulą

Pyszniutkie śledzie w oliwie z czosnkiem i cebulą, smakują tak, że paluszki lizać;) Zazwyczaj robię kilka słoików różnych smaków, żeby każdy był zadowolony:) No i jeszcze śledzik pod pierzynką będzie... i na razie wystarczy śledzi;)

Składniki:
300g filetów śledziowych (matias lub a'la matias)
1 duża czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
oliwa lub olej
szczypta przyprawy do śledzi (tymianek, goździki, czosnek, kolendra, imbir)
2 łyżki octu jabłkowego

Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin, zmieniając wodę dwu-trzykrotnie. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na oliwie, studzimy. Czosnek kroimy w cienkie płatki. Filety odsączamy z wody, osuszamy na papierowym ręczniku, skrapiamy octem, oprószamy przyprawą.
W słoiku układamy warstwami: śledzie, czosnek, cebulę, całość zalewamy oliwą lub olejem. Przykrywamy i zostawiamy na 2-3 dni, żeby smaki się przegryzły.
Smacznych Świąt!

10 komentarzy:

  1. Musza byc mocno wyraziste w smaku ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie są mocno czosnkowe, dałam 1 ząbek. Mają taką czosnkową nutę;)

      Usuń
  2. Czosnek ma to do siebie, że jest świetny w potrawach, ale po jedzeniu długo daje o sobie znać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda:) ale w tym przypadku nie jest dominujący.
      Ponoć pozbyć się czosnkowego oddechu pomaga mocna herbata albo natka pietruszki

      Usuń
  3. Fajny pomysł na śledzika :-) cudownych Świąt życzę :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj