poniedziałek, 8 grudnia 2014

Świąteczny keks bakaliowy


Wszystko, co ma w sobie mnóstwo bakalii, darzę miłością najprawdziwszą;) Więc i keks piekę taki, żeby dosłownie pękał od bogactwa rodzynków, śliwek, moreli, orzechów, żurawiny... Uwielbiany przez całą rodzinę, wyczekiwany, a później z rozkoszą zajadany...

Składniki:
200g margaryny/masła
150g cukru
4 jaja
350g mąki
50 ml rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśniej śmietany
150g rodzynków
300g mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, śliwki, morele, migdały, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa)

Bakalie pokroić, zalać rumem, odstawić na ok. 2 godziny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno jaja. Mąkę przesiać (2 łyżki odłożyć do posypania bakalii), wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite. Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec ok godziny w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladą – wg uznania.
Można przechowywać tydzień (dłużej nie próbowałam) w chłodnym miejscu, szczelnie owinięty pergaminem i z wierzchu folią.
Udanych wypieków!

23 komentarze:

  1. keks to jedno z moich ulubionych ciast dzięki zawartości bakalii! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my również uwielbiamy właśnie ze względu na bakalie:)

      Usuń
  2. Uwielbiam :) z taką ilością bakalii najlepszy ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał byc pyszny. Ma w sobie dużo dodatków i taki jest najlepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie moze byc swiat bez sernika, makowca, piernika i oczywiscie keksu. Lubie tego typu ciasta glownie za szybkosc z jaka je sie przygotowuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas podobny zestaw: sernik, piernik, makowiec i keks to obowiązkowe wypieki;)

      Usuń
  5. Pięknie wygląda :) U mnie bakalie nigdy tak ładnie się nie rozkładają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sekret równomiernego rozłożenia bakalii w tym konkretnym keksie - to ich ilość:) Po prostu już nie miały gdzie opaść;)

      Usuń
  6. Mniam! Pychotka!!! Bardzo pięknie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile bakalii, bogato nadziany, ale tak ma być ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, im więcej bakalii, tym lepiej:)

      Usuń
  8. Też planuję przygotowanie takiego keksa, Twój jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki pełny bakalii wygląda smakowicie :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Drukuj