środa, 7 stycznia 2015

Bliny gryczane z kawiorem

Karnawał czas zacząć! Chciałabym, oj chciała, przenieść się do gorącego Rio albo na wyspy Kanaryjskie, zaszaleć w rytmach muzyki, nacieszyć się feerią barw:) 
Zaczynam karnawał od blinów gryczanych z kawiorem... Przypomniałam jak w filmie "Syberyjski cyrulik" w scenie świętowania Maślenicy (jak u nas Tłusty czwartek) kawior jedzą wręcz łyżkami, z blinami, naleśnikami, popijając gorzałką... Aż taką wielbicielką kawioru nie jestem, i chyba zjeść na raz całą łyżkę też bym nie potrafiła, ale na wykwintnej kanapce, z jajkiem lub blinami smakuje rewelacyjnie.
Bliny gryczane są pulchne, leciutkie, jednak nieco inne niż tradycyjne racuchy. W zestawieniu z kawiorem rozpływają się w ustach:)

Składniki:
2 szklanki mleka
25g drożdży
200g mąki gryczanej
150g mąki pszennej
1 jajo
2 łyżki masła
szczypta soli
masło klarowane lub olej do smażenia
200ml śmietany 18%
100g kawioru

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozmieszać ze szklanką ciepłego mleka oraz łyżka mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Jajo roztrzepać z pozostałym mlekiem i solą, wymieszać z obiema mąkami, wlać wyrośnięte drożdże, zmiksować na jednolite ciasto, pod koniec wymieszać z masłem. Ciasto powinno być gęste, jak na racuszki. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać masło, łyżkę zanurzać z wodzie, nakładać bliny i smażyć do zarumienienia z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone bliny osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać ze śmietaną i kawiorem.
Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Wykwintna przystawka, wygląda doskonale :) Zachwyci każdego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. w karnawale można sobie pozwolić na trochę rozpusty;)

      Usuń
  3. Jadłam podobna przystawkę u znajomych....pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od dłuższego czasu chodzą za mną bliny, ale nie mogę się zmobilizować :(
    pozdrawiam, Twoje wyglądają nader smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, smacznie też smakowały:) miłego wieczoru!

      Usuń
  5. Prosto a jak pięknie, super pomysł na danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na stole wyglądały pięknie i kusząco:)

      Usuń
  6. Nigdy nie jadłyśmy kawioru i nie wiemy, czy byśmy się przełamały... Jednak bliny gryczane są jak najbardziej intrygujące :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, kawior jedni lubią, inni nie, a jeszcze inni nigdy nie próbowali z różnych względów. Natomiast same bliny np. z dżemem i jogurtem są wyśmienite:)

      Usuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie,do tej pory nigdy nie jadłam blin :P
    Także bym się chętnie przeniosła w jakiś cieplejszy obszar, choćby na kilka dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bliny mają gryczany posmak, można mąkę samemu zmielić np z kaszy nieprażonej - wtedy ten posmak jest delikatniejszy.

      Usuń
    2. Bardzo lubię mąkę gryczaną i często ją używam (ale kupuję gotową, sama nigdy nie mieliłam kaszy póki co, ale kiedyś z pewnością spróbuję :))

      Usuń
    3. ja używam rzadziej, dlatego wolę sama zmielić (w młynku do kawy), żeby nie kupować całego kilograma

      Usuń
  8. Takie bliny chodzą już za mną od bardzo dawna, a przez Ciebie mam na nie jeszcze większą ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do dzieła;) może akurat polubisz ten smak:)

      Usuń
  9. Kawior to nie mój klimat, ale bliny jak najbardziej! Pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zamienić go na łososia;) ale bliny w wersji na słodko zjeść:)

      Usuń

Drukuj