niedziela, 18 stycznia 2015

Kozie rożki - rurki z kremem


 Od dawna chodziły za mną, ale w końcu się poddałam:) Te rurki są obłędnie pyszne! Trochę pracochłonne ze względu na nawijanie ciasta, ale można je upiec kilka dni wcześniej, a nadziać niedługo przed podaniem. Choć muszę przyznać, że na drugi dzień, gdy ciasto nieco zmiękło, również smakowały wspaniale i ani nic nie straciły na wyglądzie. 
Ciasto zrobiłam twarogowe, a krem śmietankowo-karmelowy. Małe, zgrabne, podzielne i bardzo ładnie prezentują się na stole. Nazwałam je kozimi różkami - wszak mieszkam w kozim grodzie;)

Składniki (na 20 sztuk):
ciasto:
150g twarogu półtłustego
125g masła
250g mąki (ok. 1,5szkl.)
do obtoczenia: cukier, mak

krem:
250ml śmietanki 30%
4 łyżki masy krówkowej
3 łyżki posiekanych prażonych orzechów laskowych lub włoskich

Ciasto: Z mąki, masła i twarogu zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić ok godziny.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać paski ok 1,5x35cm, nawijać na metalowe rurki, zaczynając od węższego końca. Rurki z jednego boku obtoczyć w cukrze i/lub maku, ułożyć na blasze (cukrem do góry).
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Gdy się upieką, ostudzić, delikatnie zdjąć ciasto z metalowych rurek.
Krem: Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywną piane, delikatnie wymieszać z 2 łyżkami masy krówkowej.
Każdą rurkę od węższego końca nadziać odrobiną masy krówkowej, dalej wypełnić kremem, krem posypać orzechami.
Słodkiej niedzieli!



24 komentarze:

  1. Wyglądają idealnie i przepysznie :) Jak z najlepszej cukierni (choć pewnie są lepsze bo domowe) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, smakowały również pysznie;)

      Usuń
  2. Ale cudne rureczki. Nabrałam chęć na nie. Mam gdzieś foremki, muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zrobisz, chętnie "wpadnę" do Ciebie:)

      Usuń
  3. O matko, muszą być pyszne. Wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie one piękne i idealne! :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem musi smakować wyjątkowo. A rurki-idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krem fajny, dla miłośników toffi i nie tylko - lekki, delikatny, w sam raz;)

      Usuń
  6. Wyglądają jak takie mini kołacze! :D Nie byłybyśmy wstanie się im oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm.... uwielbiam rurki z kremem !!!!

    ps. przypominam o czekoladowym konkursie na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również bardzo lubię, a smak kremu można modyfikować;)

      Usuń
  8. Wyborne! Nie można oderwać wzroku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne! :) Widzę inny przepis na ciasto niż ten, z którego ja korzystam ... Może się skuszę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, przepis jest nie na śmietanie, tylko z twarogiem. Ciasto bardzo fajne wychodzi, trochę się listkuje, podobnie jak śmietanowe.

      Usuń
  10. Wyglądają przewspaniale, jak z dobrej cukierni, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj