poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pieczona szynka z pomarańczami

 
O tym, że domowe mięsa są najlepsze, chyba nie muszę przekonywać:) Piekąc tę szynkę chciałam ustrzelić przysłowiowe dwa zające - na ciepło ukoiłam kilka plastrów do obiadu, a na zimno jedliśmy ją na kanapki. Pyszna, krucha, soczysta!

Składniki:
ok 1,5kg szynki w zgrabnym kawałku lub w kształcie kulki
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
szczypta słodkiej papryki
kilka gałązek rozmarynu
1 pomarańcza

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z miodu, oliwy, sosu sojowego,soli, soku z połowy pomarańczy i przypraw (oprócz rozmarynu) zrobić marynatę, polać nią mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 24-48h, w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie odwrócić.
Szynkę włożyć do wysmarowanej olejem brytfanki,z wierzchu obłożyć plastrami pozostałej pomarańczy i gałązkami rozmarynu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 70-80 minut w temp. 170stC. W trakcie pieczenia można dodatkowo polewać mięso powstałym sosem.
Smacznego!




24 komentarze:

  1. Nie lubimy za bardzo połączenia cytrusów z czekoladą i różnymi ciastami, ale z mięsem jeszcze nie próbowałyśmy i coś czujemy, że to jednak musi smakować fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie cytrusy w ciastach to jeden w ulubionych smaków, z mięskiem też pysznie. Pomarańcze tu nie dominują, dają jedynie bardzo lekko wyczuwalną nutkę.

      Usuń
  2. Ostatnio polubiłam połączenie mięsa z owocami, więc chętnie spróbuję tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie jest typowe połączenie mięsa i owoców (jak powiedzmy np. schab z brzoskwiniami), pomarańcze są delikatnie wyczuwalne

      Usuń
  3. Moje marzenie. :) Planuję od dawna, ale zawsze jakoś nie po drodze. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie marzenie można łatwo spełnić:)

      Usuń
  4. Ależ piękna ta szynka! Bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, była równie smaczna, jak piękna;)

      Usuń
  5. mmm z pomarańczami kojarzy mi się kaczka, a tu prosze, szynka! ciekawe połączenie :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szynka też fajnie smakuje, otulona pomarańczami

      Usuń
  6. Muszę powiedzieć , że wygląda wspaniale :) Gdybym wiedziała , że mi wyjdzie też bym upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno wyjdzie, nie ma tu nic trudnego;)

      Usuń
  7. Prezentuje się apetycznie, nie przepadam za mięsem, ale to może i by mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastycznie wygląda, nic tylko sobie ukroić kawałek: )

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczaka w pomarańczach robiłam, pyszności więc wieprzka też zrobię, a co. Właśnie poluję na jakiś nowy przepis aby wędlinkę na kanapki zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj