piątek, 23 stycznia 2015

Spanakopita z rybą

Zakupiłam niegdyś opakowanie ciasta phyllo (filo) z myślą o zrobieniu baklavy. W międzyczasie jednak zmieniłam zdanie, co do jego zastosowania (typowa kobieta;)). Wcale nie żałuję, gdyż powstała z niego przepyszna spanakopita - pieróg (lub tarta) z nadzieniem ze szpinaku, suszonych pomidorów, sera feta. Od siebie dorzuciłam jeszcze kawałki ryby... Pychości! 

Składniki (na 2-3 porcje):
4 arkusze ciasta phyllo (u mnie 46x38cm, 150g)
200g liści szpinaku (może być mrożony)
200g filetu ryby (dorsz, łosoś)
100g sera feta
100g suszonych pomidorów
50ml oleju z pomidorów
2 ząbki czosnku
3 szalotki
sól
kolorowy pieprz świeżo mielony
gałka muszkatołowa
1 łyżka sezamu (lub orzeszków pinii)

Filet ryby pokroić w paski ok 1,5cm, oprószyć solą i pieprzem. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać szpinak, smażyć aż szpinak zwiędnie, dodać pokrojone pomidory, doprawić do smaku, wymieszać i wyłożyć na talerz, żeby przestygło.
Na tej samej patelni usmażyć rybę - wyłożyć kawałki ryby, smażyć pół minuty, gdy zmieni kolor, odwrócić i również krótko podsmażyć.
2 arkusze ciasta przekroić na pół, każdy posmarować olejem, układać w formie (22cm), najpierw duże, a następnie połówki, każdy kolejny obracając nieco w stosunku do poprzedniego, brzegi powinny wystawać ponad formą. Na ciasto wyłożyć szpinakowe nadzienie, kawałki ryby. Brzegi ciasta zawinąć, żeby przykryły nadzienie. Po wierzchu posmarować cienko olejem, posypać sezamem.
Pieróg wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 170stC. Ciasto z wierzchu powinno się zarumienić.
Upieczony pieróg wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Przed podaniem pokroić.
Smacznego!


28 komentarzy:

  1. Podobne danie jadłam kiedyś w restauracji. Szacunek, bo wygląda jeszcze lepiej niż tam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) wygląd jedzenia ma znaczenie, bo jemy najpierw oczami;)

      Usuń
  2. O jakie pyszne danie. Świetnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, rozumiem, że dodanie do środka kawałków filetu z kurczaka jest jak najbardziej ok? Mój mąż może i przeżyje zawartość szpinaku, ale brak mięsa raczej nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, z kurczakiem też będzie smaczne. Pokroiłabym mięso w paski lub kostkę, doprawiła, obsmażyła, a następnie "zapakowała" do ciasta;)

      Usuń
  4. Wygląda niecodziennie, naprawdę ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wykwintnie i baaardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, pysznie też smakowała:)

      Usuń
  6. Wygląda wspaniale i tak też pewnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysły masz świetne, uwielbiam ludzi którzy tak kreatywnie podchodzą do gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Marto:) ciągle się uczę, ale bardzo miło, gdy ktoś zauważa moje starania;)

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłyśmy ciasta filo, więc nie wiemy czy lepiej smakuje na słodko czy wytrawnie. Trzeba przyznać, że wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na słodko to chyba najbardziej popularna jest baklava, a wytrawna to spanakopita. Można też upiec tartaletki w wersji słodkiej lub wytrawnej, wygląda bardzo efektownie. Samo ciasto jest bez smaku, bardzo cienkie, jak papier:)

      Usuń
  9. Kobieta zmienną jest! ;) Danie brzmi bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowny farsz, jakie to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

  11. Wygląda przepięknie, a jak musi wyśmienicie smakować!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie ma innej opcji - musi smakować obłędnie

    OdpowiedzUsuń

Drukuj