niedziela, 1 lutego 2015

Czekoladowa granola

 
Często na śniadanie robię owsiankę w różnych odsłonach: na mleku, na wodzie, z owocami, z bakaliami, czekoladową, z miodem... Lubię też różne musli, crunchy i granole. O tej ostatniej będzie dzisiejszy wpis. Do dziś uważam ją za genialny wynalazek:) a dodatkowy plus daję za możliwość zrobienia jej w domu. Taka domowa granola smakuje jak sobie wymarzymy, chrupie orzechami, czaruje smakiem czekolady, rozpieszcza suszonymi owocami. 
Moja czekoladowa jest przepyszna i ma smak gorzkiej czekolady. 
Uwielbiam ją z jogurtem i bananem;)
Lubicie takie chrupiące śniadania?

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka płatków jęczmiennych
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
0,5 szklanki płatków migdałowych
0,5 szklanki żurawiny
0,5 szklanki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki sezamu
100g gorzkiej czekolady
100ml oleju

Wszystkie składniki oprócz czekolady, płatków migdałowych i żurawiny wymieszać, wysypać na blachę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170stC, w trakcie pieczenia dwukrotnie wymieszać, żeby równomiernie się przypiekało. Przed drugim mieszaniem wsypać płatki migdałowe.
Czekoladę posiekać. Blaszkę wyjąć z piekarnika, po wierzchu granoli posypać czekoladę i żurawinę, poczekać aż czekolada się rozpuści i wymieszać.
Granolę pozostawić do ostygnięcia, a następnie przesypać do słoika lub puszki.
Podawać z jogurtem, mlekiem, sokiem - wg upodobań:)
Smacznego chrupania:)

34 komentarze:

  1. Też robię domową granolę. Jest pyszna i zdrowa, takie śniadanie dostarczy energii i na cały dzień :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę, słodyczy sobie nie domawiam :0

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny przepis, musimy wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. I to jest właśnie jedno z naszych najczęstszych śniadań :) Granola ma to do siebie, że można ją robić szybko samemu i za każdym razem dodawać inne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, i podawać można na rożny sposób, żeby za każdym razem smakowała inaczej

      Usuń
  5. Pyszna wersja :) takiej jeszcze nie robiłam a wygląda kusząco....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz smak gorzkiej czekolady, ta wersja z pewnością posmakuje Tobie;)

      Usuń
  6. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia czekoladowej granoli i dalej nic...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowa granola smakuje jak sobie wymarzymy, a zrobienie jej to pestka;)

      Usuń
  7. takie desery to ja lubię! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowa granola najlepsza! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Granola czekoladowa jest pyszna, już dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie podana! No i na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. mam jeszcze jeden prawie cały słoik, zapraszam;)

      Usuń
  12. Uwielbiam, szczególnie czekoladową :) Muszę kiedyś sama zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, roboty przy niej mało, a za to mamy wielki słój najlepszej granoli:)

      Usuń
  13. Czekoladowej jeszcze nie robiłam, chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, ta moja smakuje jak dobra gorzka czekolada;)

      Usuń
  14. Jak ja lubię granolę ;) Twoja wersja musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla miłośników czekolady jest idealna;)

      Usuń
  15. Zrobiłam swoją i wpadłam zobaczyć jak Ty sama przyrządzałaś, ja teraz robiłam z sokiem wiśniowym i mniej oleju za radą autorki przepisu, z którego korzystałam. Jaka ona pyszna! Czekoladowa rozpusta w biały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, sok wiśniowy brzmi pysznie. chyba moja taka będzie następnym razem;)

      Usuń

Drukuj